Curtea de Apel București a hotărât săptămâna trecută să suspende procesul, aflat în fază de rejudecare, în care compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) solicită anularea Raportului AGIFER privind investigația incidentului feroviar produs în ianuarie 2019 în Depoul Berceni al „METROREX” SA:
- Solutia pe scurt: În baza art.15 din Legea nr.554/2004, admite cererea de suspendare a executării. Suspendă executarea Raportului privind investigația incidentului feroviar produs la data de 26.01.2019 în Depoul subteran Berceni, aparținând SC TMB „METROREX” SA, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea aceluiaşi raport, ce formează obiectul prezentului dosar. În baza art.413, alin.1, pct.2 C.pr.civilă, admite cererea de suspendare a judecăţii. Dispune suspendarea judecăţii până la soluţionarea definitivă a dosarului penal nr.775/P/2019 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare, în privinţa soluţiei de suspendare a executării Raportului privind investigaţia. Cu recurs, pe durata suspendării, în privinţa soluţiei de suspendare a judecăţii. Recursul se va depune, sub sancţiunea nulităţii la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei, în condiţiile art.396, alin.2 NCPC, azi 14.06.2023.
Prin urmare, decizia magistraților a fost luată în baza regulii „Penalul ține în loc Civilul”, potrivit căreia judecarea unei acţiuni în faţa instanţei civile se suspendă, dacă există un proces penal pendinte cu privire la aceeaşi faptă, pînă la rezolvarea definitivă a acţiunii penale (art. 19, alin. 2, C.p.p.).
Publicația Club Feroviar anunța în iunie 2020 că Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) finalizase raportul referitor la accidentul de metrou din Depoul Berceni din data de 26 ianuarie 2019, în urma căruia un mecanic al Metrorex a ajuns în spital. Raportul AGIFER a fost categoric: accidentul s-a produs din cauza software-ului instalat pe trenul produs de CAF, care a reacționat defectuos. Accidentul din depoul Berceni a avut și o serie de urmări importante. Mecanicul aflat în cabina de conducere a trenului a suferit o traumă care a necesitat 26 de zile de spitalizare și 21 de zile de concediu medical după externare. Apoi, ”garnitura de tren a distrus parapetul opritorul fix al liniei nr.8 din depou, a părăsit calea de rulare, înscriindu-se pe o traiectorie rectilinie și a pătruns prin zidul camerei standului de probă amortizoare CAF, stația de epurare a apei și peretele stației ventilație, urmată de suspendarea trenului pe structura de rezistență a clădirii. La locomotiva LDH (locomotivă diesel hidraulică), pe suprafața roților acesteia s-au produs locuri plane ca urmare a efectului acțiunii sistemului de frânare, care a fost comandat de mecanic în încercarea acestuia de a opri creșterea necontrolată a vitezei convoiului; totodată, ca urmare a forțelor de compresiune apărute în timpul impactului a fost deformată și cupla automată dintre locomotiva LDH și TEM BM3 nr.1322-2322”, se mai arăta în raportul AGIFER. Mai multe informații, în articolul publicat de Club Feroviar.