În octombrie anul trecut, printr-o cerere înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, petenţii Stana Sever, Nae Valentin Marian, Roibu Ionela Cătăina, Stoica Ciprian și Grigore Ionuţ Adrian, în calitate de membri fondatori ai Partidului România Suverană – PRS, au solicitat înregistrarea acestui partid în Registrul partidelor politice. În susţinerea cererii, petenţii au depus următoarele înscrisuri: cererea de înregistrare, statutul partidului, anexa la statut cuprinzând semnul permanent al partidului în format alb negru şi color, programul partidului, actul constitutiv, copii acte de identitate ale membrilor fondatori, caziere judiciare ale membrilor fondatori, declaraţia preşedintelui privind patrimoniul partidului, contract de comodat, dovada deschiderii contului bancar, lista semnăturilor membrilor fondatori însoţită de declaraţia pe propria răspundere a preşedintelui cu privire la autenticitatea semnăturilor. Președintele viitoarei formațiuni politice urma să fie fostul ministru de interne Carmen Dan.
Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, a solicitat admiterea cererii, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea nr. 114/2003. Procedând la verificarea statutului formațiunii şi a programului politic, Tribunalul București a constatat că acestea nu încalcă prevederile art. 30 alin. 7, art. 40 alin. 2 şi 4 din Constituţia României, şi cuprind menţiunile obligatorii stabilite în art. 10 şi 11 din Legea partidelor politice. Prin urmare, partidul are denumire integrală, denumire prescurtată, precum şi semn permanent propriu, ce se deosebesc de cele ale partidelor anterior înregistrate. În privinţa semnului permanent, se constată că acesta nu reproduce şi nici nu combină simbolurile naţionale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaţionale ori ale cultelor religioase. De asemenea, în cauză, petenţii au făcut dovada deschiderii contului bancar, a existenţei unui contract de comodat cu privire imobilul ce va constitui sediul partidului şi a fost depusă declaraţia privind sediul şi patrimoniul partidului. Potrivit dispoziţiilor art. 8 din Legea nr. 14/2003, s-a făcut dovada cu declaraţiile pe proprie răspundere a faptului că membrii fondatori ai partidului nu fac parte din alte partide politice, precum şi că aceştia au drept de vot, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 14/2003.
Surpriza: petentul Ciprian Stoica atacă soluția cu apel
În acest context, la 6 decembrie 2022, constatând că toate condițiile erau îndeplinite, Tribunalul București a pronunțat următoarea soluție:
- Solutia pe scurt: Admite cererea. Dispune înregistrarea Partidului România Suverană – PRS în Registrul partidelor politice aflat la grefa Tribunalului Bucureşti, partid ce va dobândi personalitate juridică de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 06.12.2022.
În intervalul de 5 zile prevăzut de soluția instanței, Stoica Ciprian, unul dintre cei 5 petenți care au solicitat înregistrarea acestui partid în Registrul partidelor politice, atacă soluția cu apel, așa că procesul se mută la Curtea de Apel București.
Cine era apelantul
Stoica Ciprian figura în 2022 ca vicepreşedinte interimar responsabil cu coordonarea organizațională – Zona Drumul Taberei al Organizaţiei Alianței pentru Patrie (APP) Sector 6. ”Am ales Alianța Pentru Patrie deoarece știu că împreună cu oamenii curajoși și determinați din acest partid putem contura un viitor demn și sigur pentru copiii noștri. Alături de Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu!” spunea pe facebook viitorul contestatar al înregistrării actualului proiect politic al lui Liviu Dragnea.
Adevărul din spatele vorbelor
Stoica Ciprian – prezentat drept un antreprenor de succes, care prin capacitate decizională, prin determinare și perseverență a pus bazele unei afaceri de succes în domeniul tâmplăriei PVC – se alăturase atunci Alianței pentru Patrie, proiectul politic inițiat de Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, de care însă fostul președinte PSD, trimis în pușcărie direct din scaunul de șef al Camerei Deputaților, s-a dezis în vara anului trecut. Alianța Pentru Patrie anunța, în data de 24 august 2022, că, la solicitarea lui Liviu Dragnea, nu va mai folosi numele și imaginea acestuia. Într-un comunicat postat pe facebook, Alianța pentru Patrie amintea de interdicțiile avute de fostul lider social-democrat în urma condamnării penale și preciza că așteaptă ca acesta să își rezolve problemele juridice și, ulterior, să decidă dacă mai vrea să facă politică. Liviu Dragnea nu a avut însă răbdare și, câteva luni mai târziu, a început să-și asocieze numele și imaginea cu proiectul politic Partidul România Suverană.
Decizia definitivă a justiției
Marți, 25 aprilie, judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât să tranșeze definitiv dosarul și să blocheze înregistrarea noului partid:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, ca neîntemeiată. Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată, în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată, în sensul că respinge ca neîntemeiată cererea de înregistrare a Partidului România Suverană – PRS în Registrul partidelor politice aflat la grefa Tribunalului București. Ia act că intimatul Grigore Ionuț Adrian nu solicită cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Pronunţată azi, 25.04.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.