Pesediștii vor ca filmările cu poliţiştii care fac abuzuri să nu mai fie probe în instanţă

Exclusivitate

Parlamentarii pesediști Iordache, Bădălău, Stănescu şi Simonis vor ca filmările cu poliţiştii care fac abuzuri să nu mai fie probe în instanţă

Patru parlamentari social democraţi au iniţiat un proiect de lege privind modificarea statutului poliţiştilor, astfel încât dovedirea unor abuzuri să nu se mai poată face cu fotografii sau video. Asociaţia APADOR-CH, împreună cu mai multe organizații neguvernamentale, au transmis Senatului și Camerei Deputaților câteva obiecții la propunerile de modificare a Legii 360/2002, privind statutul polițistului, și câteva propuneri suplimentare.

Cei patru parlamentari, respectiv Florin Iordache, Badalau Niculae, Paul Stanescu si Alfred Simonis, au înregistrat proiectul de lege la Senat la 28 aprilie 2020. Potrivit APADOR-CH, “printre modificările dorite de inițiatori figurează unele bune (de exemplu acordarea unor drepturi bănești polițiștilor), unele inutile (de exemplu prezumția de legalitate a acțiunilor polițiștilor) și altele de natură să îngreuneze dovedirea abuzurilor făcute de poliție, cum ar fi excluderea probelor foto și video cu care s-ar putea dovedi abuzuri ale polițiștilor”.

Probe doar cu martori şi înscrisuri

Asociaţia mai solicită eliminarea prevederii că activitatea poliţistului se bucură de „prezumţia de legalitate”. “Principiul legalităţii operează oricum, în orice domeniu de activitate, buna-credinţă este prezumată (în domeniul civil) şi principiul prezumţiei de nevinovăţie (în domeniul penal). În prezent, nici în circuitul civil şi nici în materie penală, un act sau o activitate nu sunt prezumate ca ilegale, ci ca legale, tocmai ca urmare a existenţei celor două principii menţionate”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Reprezentanţii societăţii civile mai cer eliminarea prevederii privind limitarea probelor la martori și înscrisuri. “Este complet inexplicabilă limitarea probelor pentru răsturnarea prezumţiei de legalitate prin excluderea, printre altele, a probelor audio-video şi a fotografiilor, deşi, în practică, tocmai acestea sunt cele mai frecvente probe în astfel de situaţii. Este de notorietate că toate sesizările publice privind pretinse abuzuri ale poliţiei au fost făcute în baza unor înregistrări video. Obligarea unei persoane de a dovedi doar cu martori şi înscrisuri existenţa unor pretinse abuzuri ale poliţiei este în contradicţie evidentă  și cu jurisprudenţa CEDO”, mai arată semnatarii.

Camere video pentru poliţişti

Asociaţiile mai cer ca poliţiştii implicaţi în activităţi operative/de teren (ordine publică, circulaţie, intervenţii etc.) să fie dotaţi cu camere de corp („body camera”). Astfel vor exista probe video complete şi obiective în legătură cu posibilele incidente ce pot surveni. De aceea, APADOR-CH solicită introducerea unui nou articol în Legea 360/2002 care să prevadă obligativitatea dotării acelor categorii de poliţişti cu camere de corp, completată de obligaţiile de a purta şi de a activa acele camere în timpul acţiunilor întreprinse.

În acelaşi timp, asociaţiile solicită corelarea statutului polițistului cu cel al avertizorilor de integritate, astfel încât polițiștii care dezvăluie diverse neajunsuri din poliție să nu fie sancționați disciplinar, pentru că sunt avertizori de integritate.

Comunicatul mai este semnat de ActiveWatch, Asociatia MozaiQ LGBT, Miliția Spirituală, CeRe, Asociația Civica, Centrul FILIA, Funky Citizen.

 

 

spot_img

Articole recente

Surpriză pentru DNA: foști șefi ai Spitalului Obregia au scăpat de pedepse la apel, după ce la fond au fost condamnați pentru contracte cu...

La începutul anului 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de...

Mai multe articole din aceeași categorie