Procurorii vor avea la dispoziție un Îndrumar, în vederea îmbunătățirii răspunsului la cauzele având ca obiect infracțiunea de viol comisă asupra unei victime minore

Exclusivitate

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat miercuri, 14 septembrie, că pune la dispoziția procurorilor un „Îndrumar teoretic și practic privind infracțiunea de viol”. Ghidul are în prim-plan infracțiunea de viol comisă asupra unei victime minore.

Lucrarea este dedicată exclusiv uzului intern al procurorilor din cadrul Ministerului Public, în vederea îmbunătățirii răspunsului la cauzele având ca obiect infracțiunea de viol, se precizează într-o notă a Îndrumarului. Acesta a fost redactat de un colectiv de procurori din cadrul Secției de resurse umane și documentare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în prima parte a anului 2022.

Demersul este justificat de faptul că o serie de analize și controale ce au avut ca obiect violența împotriva femeilor ori împotriva anumitor grupuri de persoane vulnerabile au evidențiat anumite carențe în instrumentarea unor cauze privind infracțiunile contra libertății persoanei și integrității sexuale (audierea victimelor minore în lipsa reprezentantului legal, a unui psiholog, neefectuarea înregistrării audio-video a declarației, nerespectarea dispozițiilor referitoare la luarea declarației de către organe de cercetare penală de același sex cu victima, audierea victimelor într-un spațiu inadecvat, ne-îndrumarea victimelor pentru a beneficia de ajutor psihologic, ajutorul unor servicii de sprijin și compensații financiare în condițiile Legii nr. 211/2004).

Autorii consideră că aceste deficiențe au făcut ca răspunsul organelor de urmărire penală la o sesizare privind infracțiunea de viol asupra unei persoane vulnerabile (minori, persoane cu dizabilități) să fie, în unele situații, neadecvat, inclusiv prin prisma jurisprudenței CEDO, conturată în cauzele E.B. împotriva României și M.G.C. împotriva României. Sub acest aspect, victimele minore ale abuzului sexual se află într-o situație de vulnerabilitate deosebită, care impune măsuri suplimentare de protecție și o abordare care să țină cont de nevoile speciale de protecție ale acestora.

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie