Parchetul General, parteneriat cu Academia Internațională Anticorupție

Exclusivitate

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și Academia Internațională Anticorupție (International Anti-Corruption Academy – IACA) au semnat săptămâna trecută un Acord de Parteneriat prin care organizația internațională a devenit partener în cadrul proiectului “Combaterea criminalității și a corupției”. Proiectul este implementat de PÎCCJ, în calitate de Promotor de Proiect, IACA alăturându-se celorlați doi parteneri, DNA și DIICOT. Acordul de Parteneriat a fost semnat în vederea implementării Activității 1.1., care presupune realizarea unei analize exhaustive cu privire la resursele generale utilizate de Ministerul Public în investigarea infracțiunilor economico-financiare. În urma analizei realizate, se va elabora – pe baza nevoilor identificate – o curriculă de formare profesională.

Contractul de finanțare al proiectului „Combaterea criminalității și corupției” a fost semnat la data de 27.11.2018, fiind primul contract de finanţare semnat în cadrul Programului „Justiţie” al actualului Mecanism Financiar Norvegian. Proiectul este derulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA.), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și Academia Internațională Anticorupție (International Anti-Corruption Academy – IACA). Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii Ministerului Public de a combate criminalitatea şi corupţia, contribuind, în acest sens, la consolidarea statului de drept şi a sistemului judiciar, în ansamblul său. Proiectul are două componente: una de formare profesională pentru procurori, ofiţeri de poliţie judiciară şi specialişti, şi cealaltă de achiziţie de echipamente pentru unităţile de parchet, echipamente ce vor contribui la desfăşurarea eficientă a activităţii de urmărire penală.

IACA a fost inițiată în 2 septembrie 2010 de către Oficiul Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și Criminalității (UNODC) și Republica Austria, cărora li s-au adăugat INTERPOL, OLAF și alte organizații internaționale, în momentul de față IACA numărând 80 de parteneri, din care 76 de state membre ONU și 4 organizații inter-guvemamentale. La data de 8 martie 2011, IACA a dobândit statut de organizație internațională. România a ratificat Acordul privind înființarea Academiei Internaționale Anticorupție ca Organizație Internațională prin legea nr. 87 din 2 septembrie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 438 din 22 iunie 2011.

spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie