Procurorii Parchetului general susțin că ancheta privind procesul electoral de la Sectorul 1 se desfășoară într-un ritm alert, nu este dificilă și fapta funcționarului care a transportat 473 de procese verbale nu este una deosebită, așa că nu preiau dosarul.
Din oficiu, Parchetul General a analizat oportunitatea preluării dosarului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, dar a ajuns la concluzia că nu se impune acest lucru. „Pe baza examinării stadiului şi obiectului cauzei, s-a reţinut că în cauză a fost administrat un probatoriu amplu, într-un timp extrem de scurt (3 zile), motiv pentru care nu este oportun să intervină măsuri care întrerup ori pot afecta ritmicitatea cercetărilor”, se arată într-o comunicare a Parchetului General.
Au resurse suficiente
În plus, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 „sunt suficiente resurse umane şi materiale apte a asigura un management eficient/optim al administrării probatoriului şi finalizării într-un timp rezonabil al acestuia; în prezent, cercetările se efectuează de organele de poliţie sub supravegherea procurorului, iar fapta cercetată nu a relevat un mod de comitere complex și care să presupună administrarea de probatorii dintr-o gamă largă, cu intercondiționări între rezultatele probelor, astfel încât organizarea cercetărilor să aibă un grad mare de dificultate”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, demararea promptă a cercetărilor și desfășurarea acestora până în acest moment „nu pun în discuție imparțialitatea organelor de urmărire penală”.
În urmă cu 3 zile, candidatul USR-Plus-PNL, Clotilde Armand, a anunțat că va cere Parchetului General să preia ancheta despre situația voturilor de la Sectorul 1, unde a fost deschis deja un dosar penal in rem în cazul individului prins cu peste 400 de procese-verbale asupra sa.
Polițiștii și procurorii au deschis un dosar penal in rem, adică doar pentru faptă, în cazul individului, candidat pe lista de consilieri locali din partea PSD, prins cu peste 400 de procese-verbale asupra sa. Acuzația este de falsificare prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale și, potrivit legii, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
foto. facebook.com