Ministerul Public a formulat punctul său de vedere în problema de drept ce formează obiectul dosarului nr. 322/1/2025 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, privind următoarea chestiune: „Dacă munca prestată de către lucrătorii care au informat angajatorul că intră în grevă, dar că nu vor întrerupe activitatea, fiind pontată conform fișelor de pontaj, trebuie considerată ca muncă prestată sau ca o perioadă de suspendare a raporturilor de muncă”. Termenul pentru depunerea raportului este 14.04.2025, iar termenul de judecată a fost fixat pentru data de 05.05.2025.
Autoritățile au fost sesizate de mai mulți petiționari, angajați în cadrul serviciilor de probațiune, cu privire la soluțiile contradictorii pronunțate de instanțele de control judiciar în cauzele care au avut ca obiect cererile pentru anularea unui ordin emis de Ministerul Justiției prin care le-au fost suspendate raporturile de muncă pentru o perioadă din luna mai 2023, în care munca nu a fost întreruptă, respectiv în ultimele 3 zile din luna mai 2023, cu toate că au informat angajatorul că intră în grevă, dar nu întrerup activitatea.
Din analiza hotărârilor judecătorești definitive, Parchetul General a apreciat că s-au conturat în acest caz următoarele două orientări jurisprudențiale:
- I. Într-o primă orientare jurisprudențială, se reține că munca prestată de către lucrătorii care au informat angajatorul că intră în grevă trebuie considerată ca muncă prestată, în condițiile în care lucrătorii nu au anunțat angajatorul că vor întrerupe activitatea, munca lor fiind pontată conform fișelor de pontaj.
- II. În cea de a doua orientare jurisprudențială, s-a apreciat că munca prestată de către lucrătorii care au informat angajatorul că intră în grevă, dar că nu vor întrerupe activitatea, deși pontată conform fișelor de pontaj, trebuie considerată ca o perioadă de suspendare a raporturilor de muncă.
Pe fondul chestiunii de drept ce formează obiectul sesizării, Ministerul Public apreciază ca fiind în litera și spiritul legii prima orientare jurisprudențială, potrivit căreia, munca prestată de către lucrătorii care au informat angajatorul că intră în grevă trebuie considerată ca muncă prestată, în condițiile în care lucrătorii nu au anunțat angajatorul că vor întrerupe activitatea, munca lor fiind pontată conform fișelor de pontaj. În măsura în care Înalta Curte de Casație și Justiție va admite propunerea de recalificare a problemei de drept, Ministerul Public apreciază că, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 160 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 367/2022, atât în redactarea anterioară, cât și în cea ulterioară modificărilor aduse acestui act normativ prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/2023, suspendarea de drept sau, după caz, la inițiativa salariatului, a contractelor individuale de muncă ale personalului din serviciile de probațiune, pe durata participării la grevă nu este compatibilă cu desfășurarea, în aceeași perioadă, de către acești salariați, a activităților prevăzute de art. 59 alin. (2) din Legea nr. 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, modificată și completată.