Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași se va muta în viitor pe strada Codrescu nr. 6

Exclusivitate

Ministerul Justiției a pus marți, 1 septembrie, în dezbatere publică, Proiectul de Hotărâre privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași și declararea lui ca bun de interes național. Este vorba de imobilul-teren situat în municipiul Iași, str. Codrescu nr. 6, trecut din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului, conform Hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 448 din 18.12.2019, declarându-se bun de interes național. Imobilul este destinat edificării sediului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași își desfășoară activitatea, actualmente, în imobilul situat în municipiul Iași, str. Vasile Conta, nr. 28, în care funcționează atât Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. În urma creșterii graduale a volumului de activitate al celor trei unități de parchet și a măririi schemelor de personal, spațiul din imobilul în discuție a devenit insuficient.    Totodată, evoluția continuă a legislației impune extinderea structurii logistice a fiecărei unități de parchet: săli de anchetă, sală pentru documente clasificate, cameră pentru corpuri delicte, sală de ședințe, sală de servere, arhivă etc. În consecință, imobilul anterior a devenit impropriu din punct de vedere al cerințelor tehnice.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a solicitat autorităților locale identificarea unui teren, în raza teritorială a municipiului Iași, în vederea construirii unui sediu care să corespundă cerințelor tehnice și de funcționalitate specifice. Realizarea acestui obiectiv de investiții este cuprinsă în „Programul Național de consolidare a infrastructurii sediilor de parchete aflate în municipiile reședință de județ”, care a fost inițiat de Ministerul Justiției, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform Memorandumului adoptat în ședința Guvernului din 10.12.2014. Acest program național vizează asigurarea fondurilor necesare consolidării infrastructurii următoarelor sedii de parchete din municipii reședință de județ: Focșani, Brașov, Constanța, Târgu Mureș, Iași, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Bacău, Deva, Oradea, Tulcea și Târgu Jiu. Valoarea totală a Programului, estimată în urma centralizării solicitărilor formulate de ordonatorii de credite, este de 18 milioane euro.

Imobilul-teren pe care va fi construit noul sediu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași nu face obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de statul român în perioada 06.03.1945 – 22.12.1989, nu este grevat de sarcini și nu face obiectul vreunui litigiu.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie