Opinii și impresii ale unor candidați admiși la examenul de primire în profesia de avocat

Exclusivitate

Luni, 28 septembrie, pe site-ul www.INPPA.ro au fost publicate rezultatele obţinute de candidaţii care s-au prezentat la examenul de primire în profesia de avocat (pentru dobândirea calității de avocat stagiar şi pentru dobândirea calității de avocat definitiv) din data de 20 septembrie 2020. Procentul de candidati stagiari admiși, dintre cei 2.300 de candidați, a fost de 6,2%. Justnews a discutat cu câțiva dintre candidații admiși pentru a afla cum a decurs examenul, cum li s-au părut testele, dar și ce așteptări au de la această profesie. Fiecăruia dintre interlocutori i-am pus următoarele întrebări:

  • Cum a decurs examenul?
  • Cum au fost subiectele?
  • Pe care ramură a dreptului ați dori să vă axați? Care vi se pare mai ofertantă?
  • Ce așteptări aveți de la această profesie?

Norina Haidu
A fost o perioadă dificilă, mai ales în contextul elementului de noutate care ne-a luat prin surprindere pe toți, pandemia. Cu toate acestea, a fost o perioadă productivă pe care am ales să o dedic aproape în totalitate studiului intens. Timpul parcă a zburat mai alert ca niciodată și m-am trezit în ziua examenului într-un rollercoaster de emoții. Examenul s-a desfășurat în condiții speciale având în vedere situația actuală, dar consider că organizarea a fost una bună, iar măsurile de protecție care au ținut de organizatori au fost respectate, astfel încât, nu am avut motive să îmi fac griji pentru sănătatea mea. În ceea ce privește momentul desfășurării efective a examenului, mi-am concentrat toată atenția pe subiect, nu au fost lucruri care să-mi distragă atenția.
Subiectele au venit și ele cu un element de noutate, o dificultate puțin mai ridicată față de cea la care m-am așteptat, dar am fost obișnuită să mă pregătesc mereu pentru ce e mai greu, lucru care m-a ajutat.
Referitor la ramura de drept pe care aș dori să ma axez, îmi este greu să dau un răspuns exact. Cred că dreptul penal a fost “prima iubire” a multor studenți în timpul facultății, inclusiv a mea, dar mă tentează în egală măsură dreptul administrativ și dreptul comercial. Consider că indiferent de ramura de drept aleasă este imperios să îți placă atât de mult încât sa îți dorești să atingi apogeul formării profesionale, în acest fel orice ramură o să se dovedească ofertantă.
Cu privire la așteptările pe care le am de la profesie, îmi doresc un cadru prielnic pentru a-mi atinge așteptările pe care le am de la mine. În final, permiteți-mi să felicit toți candidații care au participat la acestă sesiune de examinare, sunt convinsă că toți au depus o muncă asiduă, care o să dea roade la momentul potrivit.
Laura Draschan
Examenul a decurs mai bine decât mă așteptam. În decursul celor 4 ore nu m-am gândit la nimic altceva decât la subiectele pe care le aveam în față, deși inițial mă speria gândul că trebuie să port mască un timp îndelungat, nefiind obișnuită cu așa ceva. Subiectele au avut un grad de dificultate mai ridicat decât în anii precedenți, dar pot spune că nu au fost imposibile. O persoană formată din facultate și care a alocat suficient timp pentru pregătirea individuală putea face față cu brio examenului.
Toate ramurile dreptului mi se par extrem de interesante. Dacă as avea timpul necesar mi-ar plăcea sa le descopăr pe toate puțin câte puțin. În timpul facultății am făcut practică la o societate civilă de avocați, iar acum deja am început sa lucrez la această firmă. Așteptările aș putea spune că sunt pe măsura efortului și a muncii depuse în timpul celor 4 ani de facultate. Sunt conștientă ca adevarata învățătură de-abia acum începe, dar o aștept cu nerăbdare.
Iulia Jinar
În prima fază am stat la coadă aproximativ două ore, ni s-a luat temperatura și am predat declarația pe proprie răspundere. Am ajuns în sală, aici s-a păstrat distanțarea, am primit subiectele în jur de ora 10. Examenul a durat 4 ore, am avut voie cu apă, ne-au lăsat la baie, a fost liniște. Subiectele au fost accesibile, după părerea mea, mai puțin OEPA, ce a avut un nivel de dificultate mai ridicat față de anii precedenți. În continuare doresc să mă axez pe partea de drept administrativ, dreptul muncii, concurență, drept societar, fiindcă aceste domenii mi se par mai ofertante din punct de vedere profesional, deși cel mai mult în facultate mi-a plăcut să învăț drept penal. Odată cu profesia de avocat sper să mă dezvolt atât pe plan personal, cât și profesional, să învăț cât mai multe lucruri noi și să mă integrez într-un colectiv de muncă primitor și profesionist. Sper, cu această ocazie, să deprind cunoștințele de bază pentru a ma putea perfecționa în aceasta profesie frumoasă, dar dificilă, de avocat.

foto: flickr.com

spot_img

Articole recente

Fiscul nu i-a convins pe judecători să angajeze răspunderea unei persoane în solidar cu mama sa, urmărită penal și devenită insolvabilă

Prin Decizia de angajare a răspunderii solidare, emisă în decembrie 2021 de Administrația Națională a Finanțelor Publice - Direcția...

Mai multe articole din aceeași categorie