OMV Petrom, condamnată definitiv pentru ucidere din culpă, după moartea unui copil lângă o sondă de gaze

Exclusivitate

Compania OMV Petrom a fost condamnată definitiv, joi, pentru ucidere din culpă după decesul unui copil de 9 ani în urma unui incident petrecut lângă una dintre sondele societăţii.
Curtea de Apel Ploieşti a admis astfel apelul inculpatei SC OMV Petrom împotriva sentinţei Judecătoriei Ploieşti şi a condamnat compania să execute pedeapsa amenzii penale de 750.000 lei (250 zile amendă x 3000 lei). De asemenea, prin decizia definitivă a Curţii de Apel, OMV Petrom este obligată la plata unor daune morale de câte 30.000 de euro către părinţii copilului decedat, care s-au constituit parte civilă în proces, şi la plata unor daune morale de câte 15.000 de euro către cei cinci fraţi ai victimei, rezultând o sumă totală de 135.000 de euro reprezentând daune morale.

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit.a cod pr.pen., admite apelul inculpatei SC OMV PETROM împotriva sentinţei penale nr. 1549/02.09. 2020 pronunţată de Judecătoria Ploiesti pe care o desfiinţează în parte şi, rejudecând cauza: Reduce suma corespunzătoare unei zile amendă la suma de 3000 lei urmând ca inculpata să execute pedeapsa amenzii penale de 750.000 lei (250 zile amendă x 3000 lei). Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligată inculpata SC OMV Petrom către părtile civile după cum urmează: – părtilor civile Furcelea Constantin Cristian şi Furcelea Elena la suma de 30 000 euro fiecare. – părtilor civile Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin şi Furcelea Cătălin Cosmin la suma de 15 000 euro fiecare. În baza art. 421 pct. 1 lit..b Cod pr penală respinge ca nefondate apelurile declarate de părtile civile Furcelea Constantin Cristian , Furcelea Elena, Furcelea Violeta, Furcelea Antonia Nicoleta, Furcelea Mihai Alexandru, Furcelea Adrian Constantin şi Furcelea Cătălin Cosmin împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Mentine in rest toate celelalte dispozitii ale sentinţei penale apelate. În baza art.275 alin.2 Cod proc.pen., obligă fiecare apelant parte civilă la plata sumei de 50 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronuntată în şedinţă publică azi 08 octombrie 2020.
Potrivit agenșiei Agerpres, prin hotărârea pronunţată joi, instanţa care a judecat apelul a redus sumele stabilite de Judecătoria Ploieşti, ca instanţă de fond. Astfel, în septembrie 2019, Judecătoria a condamnat OMV Petrom la plata unei amenzi penale de un milion de lei şi a unor daune morale totale de 250.000 de euro.
Dosarul s-a rejudecat din dispoziţia Curţii de de Apel Ploieşti, după ce magistraţii au stabilit că în motivarea primei decizii pronunţate pe fond de Judecătoria Ploieşti în martie 2018 apar date copiate dintr-o altă cauză care privea un accident rutier. Compania OMV Petrom a fost trimisă în judecată, la sfârşitul anului 2015, de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în legătură cu un eveniment din anul 2014, când un băiat de 9 ani a decedat după ce a inhalat gaze de la o sondă situată lângă localitatea Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sondă care nu avea un gard de protecţie.
Conform unui comunicat al Parchetului General emis la acel moment, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia băiatul. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.
Procurorii au stabilit că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător, aşa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze. Anchetatorii susţin că, prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate – prin neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei -, OMV Petrom a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea copilului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul băiatului, ca urmare a inhalării de către acesta a gazelor eliminate în atmosferă. În opinia procurorilor, SC OMV Petrom SA nu a respectat normele şi măsurile legale privind instalarea unor bariere de protecţie în cazul unor amplasamente nesupravegheate aflate lângă o aşezare umană.

foto: wikimedia.org

spot_img

Articole recente

Gigi Becali va afla în curând dacă rămâne cu suspendarea și amenda decise de FRF pentru afirmațiile jignitoare făcute la adresa unui arbitru-femeie

Patronul clubului de fotbal FCSB, George (Gigi) Becali va afla peste două săptămâni dacă rămâne cu suspendarea și amenda...

Mai multe articole din aceeași categorie