Omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, soțul solistei Cristina Rus, a încercat în zadar să schimbe sentința de 3 ani de închisoare cu suspendare

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât săptămâna trecută să respingă recursul în casație depus de omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost preşedinte al SIF Banat-Crişana și soț al cântăreței Cristina Rus.

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, recursul în casație declarat de inculpatul Bîlteanu Dragoş George împotriva deciziei penale nr.1433/A din 29 octombrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr.3797/2/2019 (1825/2019). Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat (avocat Osiceanu-Nicolescu Emilia-Louis), până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 157 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 28 ianuarie 2021.
Respingeri pe linie

La sfârșitul anului 2019, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondate apelurile formulate de Dragoş Bîlteanu, în calitate de inculpat şi Industrialexport, în calitate de parte vătămată, împotriva sentinţei date de Tribunalul București, decizia fiind definitivă. Fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana (SIF1) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii, precum şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital. Anterior, Bîlteanu încheiase un acord de recunoaştere a vinovăției, în condiţiile în care complicele său, Najib El Lakis semnase și el un astfel de acord. Dragoș Bîlteanu a revenit însă asupra înțelegerii cu procurorii, pe care a contestat-o.

În iulie anul trecut, Curtea de Apel București a respins și o altă cale extraordinară de atac, contestația în anulare, formulată de fostul președinte al SIF1. Judecătorii au apreciat că, la momentul încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, Dragoș Bîlteanu a acceptat în sens larg încadrarea juridică a faptelor imputate, respectiv toate circumstanțele sau stările de agravare sau de atenuare a răspunderii penale și legea penală aplicabilă, prevăzute de norme generale și speciale, astfel încât invocarea unei legi mai favorabile în ceea ce privește instituția prescripției nu putea fi admisă pe calea unei contestații în anulare. Judecătorii au notat că această consecință este impusă și de limitele art. 479 Cod procedură penală, care reglementează obiectul acordului de recunoaștere a vinovăției, și prevăd că acordul presupune recunoașterea comiterii faptei, acceptarea încadrării juridice și privește felul și cuantumul pedepsei. Or aplicarea unei alte legi de către instanță, chiar mai favorabilă inculpatului, presupune reținerea altei încadrări juridice și ar însemna implicit modificarea obiectului acordului de recunoaștere a vinovăției, au argumentat judecătorii.

Cazierul judiciar dăunează grav afacerilor la bursă

În ianuarie 2020, Dragoş Bîlteanu a fost revocat din funcția de administrator al producătorului de hârtie, carton şi ambalaje Vrancart, a anunțat ziarul Bursa. În septembrie 2020, producătorul de medicamente Biofarm (simbol bursier BIO) a informat că Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a respins cererea societăţii de acordare a autorizaţiei de utilizator final pentru alcoolul necesar producţiei de medicamente ca urmare a cazierului judiciar al unui membru al consiliului de administraţie, respectiv al lui Dragoș Bîlteanu. La puțin timp după anunț, fostul președinte al SIF 1 a renunțat  și la mandatul de administrator al BIOFARM, a precizat Ziarul Financiar.

Țarul SIF-urilor

Dragoș Bîlteanu era supranumit „țarul” SIF-urilor , dupa ce acesta a preluat brusc conducerea SIF1 în decembrie 2012 (unde fusese membru în CA din ianuarie 2010), înlocuindu-l pe Ioan Cuzman, care condusese societatea timp de 18 ani. Tatăl lui Dragoș, Gheorghe Bilteanu, era administrator la SIF Muntenia si fondatorul grupului de firme Romenergo. Mai multe informații, în articolul Hotnews. CV-ul omului de afaceri îl regăsiți aici.

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie