În vara anului 2015, procurori ai Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, a 12 inculpați (inclusiv o persoană juridică):
CĂLIN MITICĂ, om de afaceri care controlează acționariatul S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca și S.C. TRANSFEROVIAR S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată;
– spălare de bani, în formă continuată;
– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată;
– complicitate la dare de mită, în formă continuată;
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată și
– complicitate la cumpărare de influență.
BĂRBĂCUȚI DUMITRU, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată;
– spălare de bani, în formă continuată și
– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.
GAVRIȘ TEODOR ALEXANDRU, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni) și
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.
ȘTEFAN ADRIIAN, director de infrastructură al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată;
– spălare de bani, în formă continuată și
– cumpărare de influență.
SECELEANU LAURENȚIU, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați (C.R.E.I.R. Galați), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată și
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.
și în stare de libertate, a inculpaților:
PANAITE MARIAN, inspector în cadrul Autorității Feroviare Române AFER, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
ARNĂUTU MIRCEA CRISTIAN, director al Oficiului Notificat Feroviar Român O.N.F.R., din cadrul Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
DAE GELU, director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
ANDREI ȘTEFAN FLORIN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor și SECELEANU LILIANA LUȚA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită, în formă continuată;
– complicitate la dare de mită, în formă continuată și
– complicitate la spălare de bani, în formă continuată.
TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
precum și a firmei REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată;
– spălare de bani, în formă continuată și
– instigare la abuz în serviciu, în formă continuată.
Acuzațiile
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică ar fi dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.). Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv. Mai multe despre acuzații, în comunicatul DNA.
Procesul
Miercuri, 19 iulie 2023, la aproape 8 ani de la trimiterea dosarului în instanță și mai bine de 100 (o sută) de termene de judecată, judecătoarea Cristina Badea de la Tribunalul Cluj a pronunțat o primă soluție: principalul protagonist al dosarului, omul de afaceri Călin Mitică, a fost achitat de acuzațiile de instigare la abuz în serviciu în formă continuată și de complicitate la cumpărare de influenţă, pe motivele că “fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” și respectiv că “nu există probe că a săvârşit infracţiunea”. Instanța a decis de asemenea încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Călin Mitică cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată și respectiv de complicitate la dare de mită în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
În ceea ce privește societatea REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, instanța a dispus încetarea procesului penal pornit cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, în condițiile intervenției prescripţiei răspunderii penale și pe de altă parte, achitarea inculpatei SC REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca cu privire la comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată.
Soluția Tribunalului Cluj, care poate fi vizualizată aici, nu este definitivă și mai poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.