O fostă pacientă a doctorului Burnei, care a pierdut procesul la fond și apel, obține la recurs rejudecarea cauzei de către Tribunalul București

Exclusivitate

Gheorghe Burnei era unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi specializați în ortopedie pediatrică de la Spitalul Marie Curie din Capitală. În martie 2021, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, el fiind acuzat și găsit vinovat că a primit bani de la zeci de părinţi, pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie”, după cum a relatat aici agenția Agerpres.

În martie 2017, o pacientă a doctorului Gheorghe Burnei s-a adresat instanțelor de judecată, considerând că intervențiile efectuate de Gheorghe Burnei asupra sa au reprezentat un eşec. Astfel, prin cererea de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, reclamanta XXX, prin reprezentanți legali, a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” şi Burnei Gheorghe, obligarea acestora la plata sumei de 1.000.000 euro, la cursul valutar BNR de la data plăţii efective, cu titlu de daune morale. În motivarea consemnată de rejust.ro, s-a arătat că tânăra suferă de boala oaselor de sticlă (boala Lobstein – osteogenesis imperfecta). Reclamanta s-a născut cu fracturi la membrele inferioare şi superioare, iar pârâtul Gheorghe Burnei a fost medicul curant al acesteia de la vârsta de 5 zile. Justnews a relatat pe larg despre acest caz în articolul de la acest link.

În cauză, a fost realizat un raport de expertiză medico-legală, întocmit de INML „Mina Minovici”, în care se afirma că nu s-a putut stabili săvârşirea unei fapte ilicite de către pârâtul Gheorghe Burnei. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, în esenţă, tratamentul în patologia osteogeneza imperfecta, în cazul copiilor diagnosticaţi la naştere, precum reclamanta, constă în administrarea de bifosfonaţi (tratamentul medical de elecţie) şi tratament ortopedic al fracturilor osoase apărute. Numai că – se mai arăta în expertiză – nu există ghiduri terapeutice standardizate pentru această boală, încât să poată fi precizate, obiectiv-ştiinţific, neipotetic, variante terapeutice propuse de părţi. Tratamentul medical de elecţie este reprezentat de bifosfonaţi, tratament ortopedic, inclusiv tratament chirurgical al fracturilor osoase, care periodic necesită revizii – reintervenţii chirurgicale locale. În concluzie, potrivit raportului de expertiză medico-legală, tratamentul medical aplicat în acest caz a fost adecvat. Având în vedere raportul de expertiză medico-legală, instanţa de fond a concluzionat că nu s-a făcut dovada săvârşirii unei fapte ilicite de către pârâtul Burnei Gheorghe, constând într-o eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical, astfel că în cauză nu erau îndeplinite condiţiile pentru angajarea răspunderii civile delictuale pentru faptă proprie în persoana acestui pârât.

În consecință, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată și a obligat reclamanta la plata către pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” a sumei de 4.867,10 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința a fost atacată de către reclamantă cu apel, litigiul ajungând pe rolul Tribunalului București, care, în iunie 2023, a respins apelul şi apelul incident ca nefondate, obligând reclamanta la plata cheltuielilor de judecată în apel astfel: către intimatul-pârât Burnei Gheorghe suma de 12.000 lei și către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” suma de 3.585,01 lei.

Și această soluție a fost atacată, de data asta cu recurs, de fosta pacientă a doctorului Burnei, așa că litigiul a ajuns luna trecută pe rolul Curții de Apel București, care, recent, a dispus următoarele:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiate exceptiile netimbrăriii şi nulitătii recursurilor. Respinge recursul incident ca nefondat. Admite recursul principal. Casează decizia recurată şi trimite cauza spre rejudecare instantei de apel. Definitivă. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozitia părtilor prin mijlocirea grefei instantei, azi 17.05.2024.
spot_img

Articole recente

UNBR cere CCR să constate că prevederile Legii 51/1995, care incriminează exercitarea fără drept a activităților specifice profesiei de avocat, sunt conforme Constituției

În data de 10 iunie 2025, la solicitarea Baroului București, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a transmis Curții...

Mai multe articole din aceeași categorie