Cine este Teamnet International
În 2001, fostul deputat PSD, Sebastian Ghiţă, fugit di România în Serbia, a finanţat cu 100 de mii de dolari start-up-ul companiei de software TeamNet International. Ghiţă avea 80 la sută din acţiuni, dar s-a retras ulterior din firmă. Teamnet International a devenit ulterior un jucător important pe piața serviciilor informatice din România. Potrivit DNA, instituţii şi autorităţi publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, de la mai multe societăţi comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăţi iniţial deţinute, ulterior controlate de omul de afaceri și deputat PSD, Sebastian Ghiţă (între care se numărau Teamnet International şi Asesoft International). În acea perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România a fost afectat, într-un mod determinant, – susțin procurorii – de influenţa şi controlul deţinut de Sebastian Ghiță, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredinţare şi chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autorităţile publice. De regulă, câştigarea unei licitaţii privind achiziţia de servicii în domeniul IT, de către societăţile de profil, ar fi avut un preţ care se achita inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest preţ ar fi fost achitat prin intermediul societăţilor controlate de inculpat, pe bază de operaţiuni fictive înregistrate între societăţile interesate în procedura achiziţiei şi societăţile controlate de inculpat”, au mai susținut procurorii DNA, potrivit Agerpres. Teamnet International, care a intrat în insolvență în martie 2017, a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alte persoane juridice și fizice, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la aproximativ 100 milioane de lei. Procesul a început la Tribunalul București în septembrie 2019, dar, 3 ani mai târziu, instanța a decis să retrimită înapoi dosarul procurorilor DNA în vederea refacerii urmăririi penale.
Proiectul Robonet
În 2014, Teamnet International a constituit, împreună cu alte câteva societăţi comerciale, Polul de Competitivitate ROBONET, în vederea dezvoltării unor sisteme robotice cu capacități de autonomie crescută, care să poată fi folosite în diferite domenii din sectorul civil și comercial, fără a exclude însă și domeniul militar. Potrivit prezentării de pe site-ul dedicat, în cadrul programului ROBONET, se va dezvolta o structură de afaceri în domeniul sistemelor autonome şi roboticii prin crearea unei unităţi de producţie şi cercetare, care să ajute în dezvoltarea unor produse competitive pe plan naţional şi internaţional. Proiectul de investiţie va susține crearea unei o locaţii integrate, unde angajaţii pot colabora în mod eficient cu ceilalţi membri ai altei echipe sau cu alte departamente ale companiei ori ale partenerilor. Programul ROBONET era format dintr-un pachet integrat de cinci proiecte, ce urmărea conceperea, proiectarea, construirea şi testarea prototipului unui sistem de tip miniUAV, respectiv a unui sistem autonom Naval (UMV), a căror utilizare în aplicaţii civile era semnificativ redusă în România.
Pentru finanţarea programului, Teamnet a încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene mai multe contracte de finanţare, printre care și Contractul de finanţare nr. P06001/1131/31.03.2014, pentru finanţarea proiectului „Dezvoltarea capacitații de producţie în domeniul sistemelor autonome și roboticii”.
Rezilierea
Prin Adresa nr. 15170/10.01.2017, Teamnet International și-a făcut cunoscută Ministerului Fondurilor Europene intenția de a înceta unilateral Contractul de finanţare nr. P06001/1131/31.03.2014, cu restituirea sumelor rambursate până la momentul încetării contractului. Prin Adresa de răspuns nr. 1310/18.01.2017, Ministerul a luat notă de decizia firmei, dar a precizat că încetarea unilaterală a contractului de finanţare nr. P06001/1131/31.03.2014 determină nerealizarea pachetului minim de proiecte aferent Polului ROBONET, așa că vor fi reziliate toate contractele aferente Polului. În aceeași perioadă, s-a declanşat, la cererea Teamnet International, procedura insolvenței prin sentinţa din data de 27.03.2017. După deschiderea procedurii, Ministerul a formulat cerere de înscriere la masa credală cu o creanţa în cuantum de 16.351.568.47 lei, reprezentând valoarea plătită de Minister în baza tuturor contractelor de finanţare, fiind acceptată suma de 14.288.853 lei. Ulterior deschiderii procedurii insolvenţei, Ministerul a procedat la iniţierea procedurii de constatare a neregulilor și de stabilire a creanţelor bugetare. Astfel, cu privire la Contractul de finanţare nr. P06001/1131/31.03.2014, a fost emis Procesul-verbal nr. 9540/05.02.2020 de constatare a neregulilor și de stabilire a creanţelor bugetare, care prevede o creanţă bugetară, reținută în sarcina Teamnet International, în cuantum de 11.770.042,40 lei. Teamnet International a formulat contestație, care a fost respinsă prin Decizia Ministerului Fondurilor Europene nr.31095/15.04.2020. În aceste condiții, Teamnet International a ales calea instanțelor de judecată.
Procesele
În septembrie 2020, Teamnet International se adresează Curții de Apel București, solicitând unui complet de judecată de la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal anularea actului administrativ reprezentat de Decizia MFE nr. 31095/15.04.2020, argumentând, potrivit motivării consemnate de rejust.ro, că netemeinicia Procesului Verbal și a Deciziei MFE rezultă din faptul că MFE a constituit un nou titlu de creanţă cu privire la o creanţă cu care deja a fost înscrisă la masa credală a societății Teamnet International.
In urmă cu un an, în data de 1 februarie 2022, instanța de fond a respins acțiunea formulată de Teamnet International ca neîntemeiată. Nemulțumită de soluție, societatea Teamnet International a atacat-o cu recurs, care a ajuns astfel pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În data de 2 februarie 2023, chiar la primul termen de judecată, instanța supremă pune punct acestei dispute:
- Detalii soluţie: Respinge excepţia nulităţii recursului, invocată prin întâmpinare. Respinge recursul formulat de reclamanta Teamnet Internaţional S.A. împotriva Sentinţei nr. 138 din 1 februarie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 2 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.