Super Eggs SRL este o companie specializată pe producția și comercializarea de ouă albe și roșii, praf de ouă si ouă pasteurizate și face parte din Grupul European Eurovo. Situată în județul Brăila, în sud-estul României, firma Super Eggs este într-o continuă creștere si expansiune și se diferențiază pe piață datorita faptului că are controlul total asupra calității produselor sale. Acest lucru se datorează faptului că Super Eggs controlează întregul ciclu de producție, de la fermele de tineret pana la produsele finale, inclusiv nutrețurile folosite pentru hrana păsărilor care sunt pregătite în propria sa fabrică. Atât materiile prime cât și produsele finite rezultate din circuitul de producție sunt analizate în laboratorul autorizat al societății, se afirmă pe pagina de prezentare a companiei Super Eggs SRL.
În februarie 2018, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor articolului 5, din Legea Concurenței nr.21/1996, de către cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL), precum și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România. Ulterior, investigația a fost extinsă cu privire la întreprinderile Avicola București SA, Albatros Gold SRL și Super Eggs SRL. Investigația a fost declanșată pe fondul creșterilor de preț înregistrate la produsul ouă de consum în perioada de la sfârșitul anului 2017.
La sfârșitul anului 2021, Consiliul Concurenţei a adoptat Decizia nr. 90/2.12.2021, prin care a sancţionat cu 13.471.039 lei (aproximativ 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producţiei şi/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola Bucureşti SA, Albatros Gold SRL și Super Eggs SRL), precum şi asociaţia administrată de acestea (Uniunea Crescătorilor de Păsări din România) pentru coordonarea politicilor comerciale referitoare la livrările de produse pe piaţă, cu scopul de a creşte artificial preţurile produselor sau cel puţin de stopare a scăderii preţurilor. Avicola Bucureşti SA a recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi a beneficiat, astfel, de reducerea amenzii. Cea mai mare amendă a primit-o Toneli Holding SA, de peste 7 milioane de lei. Super Eggs SRL a primit o amendă de 1.083.600,5 lei. Potrivit legislației, sumele prevăzute ca amenzi trebuiau achitate în termen de maximum 30 de zile de la comunicarea deciziei luate de Consiliul Concurenței.
În aprilie 2022, Super Eggs SRL a atacat la Curtea de Apel București, în instanța de Contencios administrativ și fiscal, Decizia nr. 90/2.12.2021 luată de Consiliul Concurenței, cerând anularea acesteia. Recent, instanța de fond a pronunțat următoarea soluție, care nu este însă definitivă:
- Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Anulează în parte Decizia nr. 90/2.12.2021, respectiv cu privire la societatea reclamantă, pe care o exonerează de la plata amenzii. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 65.969,29 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 8.07.2024.