O firmă ploieșteană va construi cele două noi penitenciare, de la Unguriu și Berceni, ce vor avea în total 1900 de locuri

Exclusivitate

Administrația Națională a Penitenciarelor a finalizat recent procedura de achiziție publică și de semnare a contractelor pentru construcția a două noi penitenciare, amplasate în localitățile Unguriu (Buzău) și Berceni (Prahova). Constructorul desemnat în ambele cazuri este firma prahoveană Ness Proiect Europe SRL, deţinută de omul de afaceri Mihai Florian Vaida.  Înființată în 2010, Ness Proiect Europe este recunoscută pe piaţa românească de construcţii pentru calitatea lucrărilor executate şi capacitatea de a livra proiecte complexe în timpul și bugetele agreate, se afirmă în prezentarea publicată pe site-ul companiei. Ness Proiect Europe a ajuns la afaceri de 75 de milioane de euro în 2022 după o creștere de circa 65% faţă de 2021, derulând proiecte pentru parteneri privaţi cum sunt CTP România, Schurter Electronics, North Hub Logistics, Star Foods / Pepsi, dar şi pentru instituţii şi autorităţi publice ca MAI, MApN ori autorităţi locale.

Penitenciarul Unguriu, din județul Buzău, va fi cu regim deschis și semideschis și va avea 900 de locuri de cazare ( din care 100 în regim deschis și 800 în regim semi-deschis). Lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcțional în 2027.

Penitenciarul din Berceni, situat în județul Prahova, va fi un penitenciar de maximă siguranță cu 1.000 de locuri de cazare. Dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deținuții cu regim închis, restul de 100 de locuri fiind destinate deținuților clasificați la regimul de maximă siguranță. Durata lucrărilor de construcție este de cinci ani.

Ambele proiecte sunt finanțate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenție în sistemul penitenciar din România. Construcția celor două penitenciare face parte din Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, aprobat de Guvernul României prin Memorandumul Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, plan care prevede investiții în infrastructura fizică a unităților penitenciare.

Planul de acțiune 2020-2025 presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 locuri de deținere și modernizare a 946 locuri de cazare existente, prin lucrări finanțate din 3 surse: bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

foto: wikimedia.org

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie