O firmă din Codlea nu a reușit deocamdată să obțină suspendarea unei amenzi primite din partea Consiliului Concurenței

Exclusivitate

În noiembrie anul trecut, firma Lingemann Beschaffungssysteme SRL din Codlea, județul Brașov, a fost una dintre cele 8 societăți, active pe piața comercializării de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă, sancționate de Consiliul Concurenței cu amenzi în valoare totală de 4.886.811 lei (987.622 euro). Companiile sancționate au fost:

  • Renania Trade SRL: 2.511.958 lei (507.670 euro)
  • Avanti SRL: 329.802 lei (66.653 euro)
  • Tricomexim SRL: 118.683 lei (23.984 euro)
  • T&T Invest SRL: 223.313 lei (45.131 euro)
  • Mariad Serv SRL: 108.004 lei (21.826 euro)
  • Litind SRL: 230.763 lei (46.636 euro)
  • Dalgeco Confecții Textile SRL: 311.529 lei (62.959 euro)
  • Lingemann Beschaffungssysteme SRL: 1.052.759 lei (212.763 euro)

 Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele opt companii își coordonau comportamentul pe piață prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit. Astfel, companiile și-au împărțit clienții, realizând strategii comune de abordare a acestora, astfel încât să se asigure că nu se vor concura. Practic, companiile și-au împărțit produsele comercializate și și-au coordonat prețurile în cadrul licitațiilor private organizate de unele firme (clienți) astfel încât să își aloce clienții conform strategiilor stabilite. În acest fel, clienții erau direcționați să se aprovizioneze de la compania căreia îi erau alocați, la prețul practicat de aceasta, limitându-le posibilitatea de a alege să achiziționeze produse de la alt furnizor, la un preț mai bun. Printre produsele și echipamentele de protecție vizate de înțelegerile anticoncurențiale se regăsesc îmbrăcămintea, încălțămintea, mănușile, măştile, aparatele pentru purificarea aerului şi respiraţie autonomă și vizierele.

Companiile Renania, Avanti, Dalgeco și T&T au colaborat cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență, având o contribuție semnificativă în investigarea faptei anticoncurentiale, beneficiind de reduceri ale amenzilor. De asemenea, Renania, Avanti, Dalgeco, T&T, Tricomexim și Litind au recunoscut fapta anticoncurențială, ceea ce a condus la reducerea amenzilor aplicate acestora.

În schimb,  Lingemann Beschaffungssysteme SRL a fost una dintre companiile care nu au colaborat cu autoritatea de concurență, ci dimpotrivă, a contestat în instanță, la Curtea de Apel  București, decizia nr. 117/14.11.2022, solicitând suspendarea acesteia.

Săptămâna trecută, instanța de fond a hotărât să respingă cererea de chemare în judecată, formulată de Lingemann Beschaffungssysteme SRL ca neîntemeiată, dar, în temeiul dispoziţiilor art. 1064 alin. 4 C.pr.civ., să dispună restituirea cauţiunii către Lingemann Beschaffungssysteme SRL. Soluția instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie