Dnata Catering SRL este una dintre cele două companii (cealaltă fiind Millenium Pro Design) în a cărei activitate sunt incluse administrarea serviciilor de alimentaţie publică de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București-Otopeni şi furnizarea serviciilor de catering pentru TAROM. Compania este deţinută de firmele Alpha Flight Group Limited (64,1851%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB)(4,9791%) şi Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM (30,8358%), potrivit informaţiilor transmise de Registrul Comerţului. Alpha Flight Group Internaţional este deţinută de compania Dnata Catering, din Emiratele Arabe Unite, parte a grupului Emirates, din care face parte şi operatorul aerian cu acelaşi nume. Compania Dnata a fost fondată în 1959 în Dubai de şeicul Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum.
Atunci când a participat la licitația privind închirierea anumite unități comerciale din Aeroportul Otopeni, Dnata Catering SRL şi-a asumat, prin oferta depusă în cazul câştigării licitaţiei, francizarea mai mult multor francize printre care și MADO. Grupul turcesc MADO este prezent în producția și comercializarea de înghețată încă din anul 1850 și deține o istorie de peste 170 de ani în sectorul alimentar, operând peste 400 de unități, direct sau în sistem de franciză, în 28 de țări. MADO a transmis către Dnata Catering SRL o scrisoare de intenție cu caracter angajant, prin intermediul căreia menționa faptul că, în eventualitatea în care Dnata va câștiga licitația, intenționează să încheie un contract de franciză cu Dnata. Ulterior, între cele două părți a fost încheiat și un memorandum of understanding, stabilindu-se astfel termenii și condițiile viitoarei relații contractuale. Dnata Catering SRL a luat între timp cunoștință de existența unei mărci similare MADO, care este înregistrată la OSIM de Interfood Processing SRL, așa că semnarea contractului a fost amânată până la clarificarea acestui aspect.
Numai că, la data de 30 iulie 2024, Interfood Processing SRL, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Ilfov a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul Dnata Catering SRL, emiterea unei ordonanțe președințiale în care să se dispună asupra următoarelor aspecte:
•obligarea pârâtei la încetarea provizorie, până la obținerea unei hotărâri definitive de fond, a oricăror și a tuturor actelor de utilizare a semnului „MADO” și a oricăror semne similare, pe teritoriul României, în legătură cu orice activități comerciale, inclusiv import, distribuție, transport, depozitare și/sau comercializare de bunuri, precum și orice activități de comerț cu aces bunuri derulate în cadrul unor spații de alimentație publică, precum și derularea oricăror servicii de alimentație publică identificate prin semnul/denumirea ”MADO”, atât în mediul online, cât și offline;
•obligarea pârâtei la încetarea provizorie, până la obținerea unei hotărâri definitive de fond, a oricăror acțiuni derulate în scopul desfășurării activităților enumerate mai sus, inclusiv a actelor pregătitoare;
•obligarea pârâtei să înlăture, până la soluționarea litigiului de fond, bannerul conținând semnul „MADO” afișat în incinta Aeroportul Internațional Henri Coandă București și, după caz, în orice altă locaţie, așa încât semnul MADO sau alte semne similare să nu mai fie afișate în incinta aeroportului sau în orice alt loc sau spațiu accesibil publicului;
•obligarea Pârâtei la plata către reclamantă a tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate aceste de prezentul litigiu.
De notat că, ţinând cont de poziţia exprimată de Interfood Processing prin notificarea din data de 17.06.2024, și de lipsa oricărei intenţii de a încălca vreun drept de proprietate intelectuală în privinţa mărcii MADO, Dnata Catering SRL fiind doar un intermediar, pârâta a înlăturat bannerul MADO, a redenumit unităţile care ar fi trebuit să poarte sigla MADO şi a încunoştinţat CNAB în privinţa modificărilor. La data de 6 septembrie 2024, Tribunalul Ilfov a respins cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul INTERFOOD PROCESSING SRL în contradictoriu cu pârâtul DNATA CATERING SRL, ca neîntemeiată, pe motiv că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea ordonanţei preşedinţiale. După ce reclamanta a formulat apel, litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel București care, la începutul acestei luni, a admis apelul reclamantei:
- Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentința civilă apelată în sensul că: Admite în parte cererea. Obligă pârâta la încetarea provizorie, până la obținerea unei hotărâri definitive de fond, a oricăror și a tuturor actelor de utilizare a semnului „MADO” și a oricăror semne similare, pe teritoriul României, în legătură cu orice activități comerciale, inclusiv import, distribuție, transport, depozitare și/sau comercializare de bunuri, precum și orice activități de comerț cu acces bunuri derulate în cadrul unor spații de alimentație publică, precum și derularea oricăror servicii de alimentație publică identificate prin semnul/denumirea ”MADO”, atât în mediul online, cât și offline. Obligă pârâta la încetarea provizorie, până la obținerea unei hotărâri definitive de fond, a oricăror acțiuni derulate în scopul desfășurării activităților enumerate mai sus. Respinge ca rămasă fără obiect solicitarea reclamantei de obligare a pârâtei la înlăturarea bannerului conținând semnul MADO afișat în incinta aeroportului Internațional Henri Coandă București. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 50.000 lei cu titlu de onorariu avocat redus, precum și la suma de 40 lei cu titlu de taxă judiciară de timbru. Definitivă. Pronunțată azi, 04.11.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.