O cerere de revizuire a sentinței de condamnare, formulată de Dragoș Săvulescu, a fost respinsă definitiv de judecători

Exclusivitate

Afaceristul Dragoș Săvulescu, refugiat în Italia după condamnarea definitivă la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare, primită în februarie 2019 în dosarul “retrocedărilor ilegale” din Constanța, a formulat în octombrie 2023 o cerere de revizuire în legătură cu sentința primită. În aprilie anul acesta, magistrații Curții de Apel București au judecat solicitarea lui Săvulescu:

  • Solutia pe scurt:p.77/F- I. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art 453 alin 1 lit a C.pr.pen, invocată din oficiu de instanţă. II. În temeiul art. 459 alin. 5 C. proc. pen., respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Emil Dragoş Săvulescu împotriva sentinţei penale nr. 148/10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul nr. 6536/2/2008, definitivă prin decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În temeiul art. 275 alin. 2 C. proc. pen., obligă revizuentul la plata către stat a sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi,15.04.2024.

Avocații lui Săvulescu au atacat soluția cu apel, dosarul ajungând astfel pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Marți, 10 septembrie 2024, judecătorii instanței supreme au soluționat dosarul:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, apelul formulat de revizuentul Săvulescu Emil Dragoş împotriva sentinţei penale nr. 77/F din data de 15 aprilie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 6762/2/2023 (3381/2023). Obligă apelantul-revizuent la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 septembrie 2024.

După condamnarea definitivă la închisoare, Săvulescu a atacat sentința, apelând la căile extraordinare de anulare a acesteia, cum ar fi recursul în casație, contestația în anulare, contestația la executare, cererea de revocare ori cererea de revizuire. De pildă, în februarie anul trecut, judecătorii i-au respins lui Dragoș Săvulescu două căi extraordinare de atac împotriva sentinței definitive de condamnare, după cum Justnews a scris aici. 

Cine este Dragoș Săvulescu 

Dragoș Emil Săvulescu, care a figurat pe lista Persoanelor Urmărite întocmită de Poliția Română, a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit G4media.ro, el a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia. Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001. Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici, printre aceștia numărându-se omul de afaceri și fost președinte la FC Dinamo București, Cristi Borcea.

Dragoș Săvulescu a mai fost implicat în celebrul acord de plată încheiat cu PMB pentru 50 milioane de euro privind Parcul Verdi  și este implicat de asemenea în procesul determinat de un alt acord de plată, cel încheiat de PMB cu afaceristul Vasile Teodor Creștin, pentru un teren de 17.000 mp din cartierul Aviației, despre care Justnews a scris aici și aici. 

spot_img

Articole recente

Partenera șpăgarului-fugar Sorin Oprescu se judecă cu ANABI pentru vila din Herăstrău, confiscată în urma procesului de corupție

La data de 1 august a acestui an, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a publicat un anunț privind confiscarea extinsă...

Mai multe articole din aceeași categorie