Gheorghe Burnei este poate cel mai cunoscut chirurg ortoped pediatru din România. Figură controversată în medicina românească, inițial aclamat pentru numeroase reușite, chirurgul, ce activa la Spitalul Marie Curie din Capitală, a ajuns în 2017 să fie trimis în judecată pentru luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Agerpres a relatat că, în anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie. Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical. Potrivit anchetatorilor, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea operaţiilor. Procurorii mai susţineau că medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei dacă părinţii nu se conformau cererilor sale. Burnei a fost condamnat în 2021 la 2 ani şi 6 luni închisoare (cu suspendare), pentru luare de mită în formă continuată.
Presa a relatat pe larg despre practicile chirurgicale controversate ale lui Burnei, cazurile Amirei și Andreei fiind probabil cele mai intens mediatizate. Amira a fost operată de medicul Burnei, pentru luxaţie congenitală la şold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenţii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operaţiile nu au reuşit însă, iar tânăra a ajuns imobilizată la pat. Andreea, în vârstă de 8 ani, și-a pierdut viața în timpul unei operații prezentate ca o premieră națională, dar care s-a dovedit a fi nejustificată din punct de vedere medical, după cum informează Blaj Law, care citează Legal Badger. Aceeași sursă a relatat și despre cazul David, un adolescent care, la vârsta de 14 ani, a fost supus de către Gheorghe Burnei la o intervenție chirurgicală ortopedică, în condițiile în care se născuse cu o malformație congenitală a coloanei vertebrale. Contrar așteptărilor familiei, starea de sănătate a copilului s-a deteriorat după operație, acesta confruntându-se cu complicații post-operatorii grave. Considerând că intervențiile efectuate de Gheorghe Burnei asupra sa au reprezentat un caz de malpraxis, David l-a dat în judecată în civil (dosarul penal fiind clasat ca urmare a prescrierii faptei) pe acesta, alături de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Marie Curie, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Primăria Capitalei și chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA. Împotriva doctorului Burnei au fost aduse o serie de acuzații, ce au vizat mai multe aspecte ale îngrijirii medicale, de la alegerea necorespunzătoare a procedurii chirurgicale, până la efectuarea deficitară a intervenției și gestionarea inadecvată a complicațiilor survenite ulterior.
In vara anului 2023, instanța de fond – Judecătoria Sectorului 4 – a respins cererea formulată de reclamant ca prescrisă, obligându-l și la plata cheltuielilor de judecată:
- Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtelor Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti şi Municipiul Bucureşti prin Primar. Respinge cererea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtele Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti şi Municipiul Bucureşti prin Primar ca fiind introdusă faţă de persoane fără calitate procesual pasivă. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, excepţie invocată de pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, Burnei Gheorghe şi de chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA. Respinge cererea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie” şi Burnei Gheorghe ca prescrisă. Respinge cererea de chemare în garanţie a SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA formulată de pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie” ca rămasă fără obiect. Obligă reclamantul să plătească pârâtei Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie” suma de 3000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând parte din onorariul avocat solicitat. Obliga reclamantul să plătească chematei în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA suma de 3000 lei cheltuieli de judecată reprezentând parte din onorariul avocat solicitat. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Pronunţată azi, 27.06.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Tânărul operat de medicul Gheorghe Burnei nu a renunțat la luptă și a formulat apel. Procesul a ajuns pe rolul Tribunalului București, care acum un an a stabilit responsabilitatea exclusivă a chirurgului în actul medical efectuat, obligându-l să achite daune morale consistente fostului său pacient:
- Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondat, apelul declarat de către apelanta – pârâtă SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ PENTRU COPII „MARIE SKLODOWSKA CURIE”. Admite, ca fondat, apelul declarat de apelantul – reclamant NICULAE DAVID IOAN, împotriva sentinței civile nr. 9799/27.06.2023 pronun?ată de Judecătoria Sectorului 4 București în dosar nr. 24571/4/2022, în contradictoriu cu intimatii – pârâţi SPITALUL CLINIC DE URGENŢĂ PENTRU COPII „MARIE SKLODOWSKA CURIE”, BURNEI GHEORGHE, MINISTERUL SĂNĂTĂŢII, DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI şi MUNICIPIUL BUCUREŞTI, PRIN PRIMAR şi chemata în garanţie SC ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ – ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP SA . Schimbă, în parte, sentinţa civilă apelată, în sensul că : Respinge, ca neîntemeiată, excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de către pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie”, Burnei Gheorghe şi de chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA. Admite, în parte şi ca întemeiată, cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de către reclamant în contradictoriu cu pârâtul Burnei Gheorghe, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Sklodowska Curie” şi de chemata în garanţie Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA. Obligă exclusiv pe pârâtul Burnei Gheorghe la plata către reclamant a daunelor morale în cuantum de 100.000 de Euro (respectiv echivalentul în lei al acestei sume/debit principal la data plăţii efective ), precum şi a dobânzii legale penalizatoare aferentă debitului principal (echivalentului în lei a acestuia), dar şi la actualizarea debitului principal (echivalentului în lei a acestuia) cu rata indicelui de inflaţie începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data plăţii efective. Respinge, în rest şi ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată şi precizată. Menţine, în rest, dispoziţiile sentinţei civile apelate. Cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată, azi, 10 iulie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Și această soluție a fost atacată, așa că litigiul a ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel București. La mijlocul lunii trecute, instanța de recurs a pronunțat soluția sa în acest litigiu:
- Solutia pe scurt: Admite recursurile formulate de recurentul reclamant Niculae David Ioan, recurentul pârât Spitalul Clinic de urgenţă pentru copii Marie Curie, recurentul pârât Burnei Gheorghe şi recursul incident formulat de intimata chemată în garanţie Asigurarea Românească -ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A. Casează în parte decizia civilă recurată şi, în consecinţă: Admite apelurile, anulează sentinţa civilă apelată şi trimite cauza pentru evocarea fondului la instanţa de apel.Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 12.03.2025.
Nu este primul proces în care o victimă a medicului Gheorghe Burnei se luptă în instanță pentru suferințele provocate de intervenții medicale nereușite ale acestuia. Justnews a relatat aici despre un alt caz, al unei tinere ce suferă de boala oaselor de sticlă (boala Lobstein – osteogenesis imperfecta).