Pentru a 3-a oară, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuție, în ședința programată vineri, 11 februarie 2022, propunerea formulată de Victor Alistar, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societăţii civile, privind dispunerea efectuării, de către Inspecţia Judiciară, a unui control având ca obiect „verificarea eficienţei manageriale a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea”.
Propunerea, care a figurat la punctul 10 al Ordinii de zi a ședinței, a mai fost înaintată de 2 ori ședintei de plen a CSM, respectiv cea din 18 noiembrie 2021, prilej cu care s-a hotărât înscrierea respectivului punct pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare, neîntrunindu-se majoritatea, (8 voturi au fost pentru „sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control”; 7 voturi pentru „respingerea propunerii privind sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control”, 2 voturi NULE, 1 abţinere exprimată de procurorul general Gabriela Scutea) și respectiv cea din 14 decembrie, când situația votului a fost identică cu cea din ședința din noiembrie. Nici în sedința din 11 februarie 2021 membrul CSM, Victor Alistar, nu a reușit să obțină o decizie în favoarea propunerii sale: 7 voturi da, 7 voturi nu, 3 voturi nule, 1 abţinere exprimată de Scutea Gabriela, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Public, Gabriela Scutea a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în data de 20 februarie 2020. Anterior numirii în funcție, ea a ocupat poziții de conducere și de execuție la nivelul tuturor gradelor de jurisdicție, având (la data postării prezentării) o activitate de 24 de ani în cadrul Ministerului Public. Proiectul managerial cu care Gabriela Scutea a obținut funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate fi vizualizat aici.
După cum menționează Digi24, Consiliul Superior al Magistraturii avizase negativ propunerea de numire a Gabrielei Scutea pentru funcția de procuror general. Ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis propunerile către președintele Klaus Iohannis însoțite de o scrisoare oficială în care se precizează că „își menține propunerile formulate, argumentat și motivat legal”. În scrisoarea obținută de newsweek.ro, Cătălin Predoiu susținea că „ «argumentația» Secției pentru procurori în vederea emiterii unui aviz negativ pentru doamna procuror Gabriela Scutea este neîntemeiată și se transformă pe alocuri într-un adevărat proces de intenție nemeritat de către candidată, în raport cu cariera acesteia și prestația excelentă avută în cadrul procedurii de selecție”.
foto: mpublic.ro