Investigații

Nevasta fostului ministru Andrei Gerea, obligată să plătească aproape 12 milioane de lei

Gerea Ayten Guler, soția fostului ministru, Andrei Gerea, este obligată să plătească aproape 12 milioane de lei ( peste 2 milioane de euro) în procesul de faliment al firmei Valahia Investments SRL.  Decizia Tribunalului specializat Argeș, pronunțată joi, 18 iunie, este executorie.

Procesul în care s-a decis obligarea soției fostului ministru al Energiei la plata a 11,8 milioane de lei are ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă (art. 169 Legea 85/2014) a firmei Valahia Investments SRL. Societatea era dealerul local al cunoscutului producător auto nipon Honda.

Un faliment cu cîntec

Deţinută de Andrei-Dominic Gerea, dar administrată de soţia sa Ayten Guler Gerea, VALAHIA INVESTMENTS SRL a solicitat direct pe 11 octombrie 2016 deschiderea procedurii de faliment în forma simplificată. Publicația Profit.ro a scris că fostul ministru a făcut atunci o mişcare isteaţă şi a scos din firmă 200.000 euro (şi 1.660 lei), prin “reducerea capitalului social de la 684.000 lei – din care 1.860 lei şi 200.000 de euro – la suma de 200 lei“. Andrei Gerea declara că a luat această decizie “în urma anulării contractului de dealer cu HONDA TRADING ROMANIA”.

Averea soției lui Andrei Gerea

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de fostul ministru, soția acestuia deține jumătate dintr-un imobil de 220 mp situat în Ștefănești ( Argeș), care este însă ipotecat la bancă, și jumătate dintr-un apartament de 130 mp situat în București. Gerea Ayten lucrează la Transgaz, în calitate de consultant relații publice, de unde încasează aproximativ 6.000 de lei lunar și la Romaqua SA, în calitate de consultant marketing, de unde ridică lunar circa 4.500 lei.

Andrei Gerea, un fan al clubului Dinamo

Andrei Dominic Gerea este deputat din 2004, fost ministru al economiei în cadrul celui de-al doilea cabinet Ponta și ministru-delegat pentru energie și IMM în cel de-al 4-lea guvern Ponta.  Potrivit GSP, deputatul Andrei Gerea se numără printre cei care și-au făcut abonament „Elite DDB”, virând în conturile clubului suma de 1.948 de euro. El e recunoscut drept un mare fan al „câinilor”. Acesta e crescut în cartierul Floreasca și a practicat polo la CS Dinamo, iar în ultimii ani și-a făcut deseori apariția la meciurile jucate de Dinamo pe Arena Națională. Numele politicianului va apărea pe tricourile „câinilor” din sezonul viitor, avantaj pe care-l vor avea toți cei care au aderat la abonamentul „Elite DDB”.