Neglijență sau rea-intenție / Proiectul de lege privind „Regulamentul Eurojust” a stat în sertar luni de zile, fără a fi băgat în seamă decât abia în ziua anunțului desemnării reprezentantului României

Exclusivitate

Ministerul Justiției, condus la acea vreme de Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică anul trecut Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2007, privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene în vederea facilitării aplicării de către România a Regulamentului (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare de Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului. (ținînd cont de lungimea titlului îi vom spune, mai scurt, proiectul privind „Regulamentul Eurojust”). Proiectul a fost pus în dezbatere publică în data de 4 iunie 2020.

Proiectul legislativ a stat bine mersi în sertare 9 luni și jumătate, ajungând, abia în data de 17 martie 2021,  să fie discutat în CSM de către Comisia nr 1 comună Legislație și coperare interinstituțională, condusă de judecătorul Andrea -Anamaria Chiș. Comisia CSM a dat aviz favorabil, proiectul legislativ urmând să fie discutat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în ședința programată în ziua următoare, 18 martie 2021.

Plenul CSM a hotărât apoi, cu 17 voturi DA și 1 vot NUL, în ședința din 18 martie, „avizarea favorabilă a proiectului de lege pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene, cu observaţia formulată de Direcţia legislaţie, documentare şi contencios”.

Cu o zi înainte însă, în data de 17 martie, ministrul justiției, Stelian Ion, anunța finalizarea procedurii de selecție a membrului național la Eurojust și desemnarea procurorului DIICOT, Daniela Buruiană, pentru această funcție.

Prin urmare, autoritățile au pus în acest caz carul înaintea boilor: au lansat și derulat procedura de desemnare a candidatului României la Eurojust fără ca noul „Regulament Eurojust” să fi intrat în vigoare. Astfel, procedura de selecție a candidatului a fost lansată în 6 noiembrie, suspendată o vreme din cauza căderii guvernului Orban, reluată apoi în 16 februarie  și finalizată în 17 martie; procedura de adoptare a proiectului legislativ privind „Regulamentul Eurojust” abia a trecut de avizul CSM în data de 18 martie. 

Rămâne doar speranța ca bîlbîielile constatate în derularea procedurilor legislative ale actualilor guvernanți să nu compromită mandatul de 5 ani al reprezentantului României la Eurojust.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie