În toamna anului 2023, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a analizat înregistrarea video a unei emisiuni televizate, discuție publică ce a fost susținută de către realizatorii TV – Radu Moraru, în calitate de interlocutor și Gabriela Cosmina Calițescu, în calitate de moderator, în emisiunea “Să vorbim despre tine”, de la postul de televiziune Nașul TV. Înregistrarea a fost difuzată în perioada 9-13 februarie 2022, pe platforma de socializare Facebook. În timpul discuției cu moderatorul și urmăritorii acestei emisiuni, interlocutorul ar fi făcut posibile afirmații rasiste și antisemite la adresa minorității evreiești din România și a persoanelor de etnie/origine evreiască afirmând că „România este condusă de evrei, Parlamentul este condus de evrei, Serviciile de securitate sunt conduse de un evreu, Ministrul de externe este evreu! Evreii români vor să ne arunce în brațele Israelului, un stat care de la înființarea lui în 1946 se află în stare de război”. Emisiunea a fost difuzată în spațiul public iar pasaje din această emisiune, care conțin afirmațiile respective, circulă în mediul online atât pe canalul Youtube, cât și prin distribuire pe pagina de socializare Facebook.
Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării au constatat că, în emisiunea analizată, interlocutorul a utilizat comentarii și afirmații care ofensează în mod gratuit, nu contribuie la o dezbatere publică capabilă să ducă la un progres al relațiilor umane, ci din contră, incită la ură pentru a distruge drepturile și libertățile general recunoscute într-un stat civilizat. Aceste expresii sunt incompatibile cu valorile proclamate şi garantate de instituțiile europene la care România este parte, în consecință nu sunt protejate de dreptul la liberă exprimare. Întregul material prezentat în emisiune reprezintă un discurs antisemit și creează o atmosferă ostilă, fiind încălcat dreptul la demnitate al cetățenilor români minoritari și totodată, instigă la ură rasială sau națională prin propagandă naționalist-șovină, fapte ce justifică necesitatea ingerinței statului în libertatea de exprimare. În consecință, prin Hotărârea nr. 551 din 25.10.2023, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că aspectele sesizate constituie discriminare, constatând astfel existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, pe criteriu etnic și de rasă, conform art. 2, alin.(1) coroborat cu art. 15 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată. De aceea, CNCD a aplicat o amendă contravențională în cuantum de 10.000 lei pentru faptele prevăzute la art. 2 alin (1) coroborat cu art. 15 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și o altă amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei pentru faptele prevăzute la art. 2 alin (1) coroborat cu art. 15 din OG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Hotărârea nr. 551 din 25.10.2023 a putut fi atacată la instanţa de contencios administrativ potrivit OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de discriminare, republicată şi a Legii nr. 554/2004, a contenciosului administrativ, lucru pe care Radu Moraru și Gabriela Cosmina Calițescu l-au și făcut în urmă cu un an, în aprilie 2024.
Procesul prin care cei doi au cerut judecătorilor să anuleze Hotărârea nr. 551 din 25.10.2023 s-a desfășurat la Curtea de Apel București, instanță care, la începutul acestei luni, a pronunțat sentința sa în acest dosar:
- Solutia pe scurt: Respinge cererea, ca nefondată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, depus la sediul acestei instanţe. Pronunţată azi 05.03.2025 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.