Ministrul Transporturilor Lucian Bode, sancționat pentru ne-executarea unei hotărâri judecătorești

Exclusivitate

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a fost amendat luna trecută de judecătorii Tribunalului București pentru că nu a pus încă în practică o obligație stabilită printr-o altă hotărâre judecătorească. Astfel, debitorului pârât, respectiv ministrului transporturilor, Lucian Nicolae Bode, prin consilierul juridic Mihalache Mirela, îi este aplicată „o amendă de 20 % din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, cu începere de la data de 19.01.2020, până la data executării efective a obligaţiei de a face ce-i incumbă Ministerului, în temeiul sentinţei nr. 5048/13.09.2017 pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 1717/3/2017, definitive prin respingerea recursului.” De asemenea, instanța mai decis  „să oblige debitorul pârât la plata către reclamante a unei penalităţi în valoare de câte 100 lei pentru fiecare, penalitate stabilită pe zi de întârziere, începând cu data de 19.01.2020, până la executarea obligaţiei de a face prevăzute în titlul executoriu.”

Hotărârea, care nu este definitivă, prevede astfel ca ministrul Lucian Bode să plătească o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere; în condițiile în care, de la data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut este de 2.230 lei pe lună, amenda stabilită de instanță este de aproximativ 450 de lei pe zi de întîrziere până la data executării efective a obligaţiei stabilite de către instanță.

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a fost amendat pentru că nu a pus în practică o obligație stabilită printr-o altă hotărîre judecătorească, pronunțată tot de Tribunalul București, respectiv cea care are numărul 5048/13.09.2017. Este vorba de un proces care a opus Ministerul Transporturilor pe de-o parte, și două funcționare publice din Minister, membre ale Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex, pe de altă parte.

Sindicalistele au cerut instanței să soluționeze o situație inechitabilă constatată în cadrul autorităților și instituțiilor de stat, în care persoane care au aceeași funcție si care își desfășoară activitatea în aceleași condiții, sunt salarizate în mod diferit. Instanța a admis acțiunea și a obligat Ministerul Transporturilor  să stabilească nivelul de salarizare al reclamantelor în funcție de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv familiei ocupaționale, pentru aceeași funcție și grad profesional.

În vederea reparării prejudiciului suferit de către reclamante, instanța a mai decis să oblige Ministerul Transporturilor să plătească acestora diferențele de drepturi salariale dintre sumele primite de reclamanți și sumele rezultate în urma recalculării, începând cu data de 09.04.2015, actualizate cu indicele de inflație și cu dobânda legală aferentă, până la data plății efective.

Această sentință, rămasă definitivă în ianuarie 2018 prin respingerea recursului, nu a fost pusă în practică nici până azi de către Ministerul Transporturilor. Cele două sindicaliste au dat în judecată din nou Ministerul în martie anul acesta și au câștigat deja prima rundă, obținînd o sentință care provoacă ministrului transporturilor pierderi financiare de câteva zeci de mii de euro. La sfârșitul bătăliei din instanță, ministrul Lucian Bode ar putea fi nevoit probabil să achite o piperată notă de plată.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie