Ministerul Public consideră că judecătoria, nu tribunalul, este competentă să soluționeze acțiunile din justiție legate de ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Exclusivitate

Ministerul Public a transmis recent Înaltei Curți de Casație și Justiție punctul său de vedere în problema de drept ce formează obiectul dosarului nr. 923/1/2025 al Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, privind „Competența materială a instanței în litigiile având ca obiect cerere de anulare a dispoziției de ridicare vehicul în situația în care nu se contestă ori nu este întocmit un proces- verbal de contravenție”, cu termen pentru depunerea raportului la data de 02.06.2025 şi cu termen de judecată la data de 16.06.2025.

Potrivit actului de sesizare, recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov, problema de drept care a generat practică neunitară vizează competența materială a instanței, atunci când se solicită numai anularea dispoziției de ridicare a vehiculului, deoarece, fie nu a fost întocmit un proces-verbal de contravenție, fie acesta nu este contestat de către contravenient. Verificându-se jurisprudența instanțelor de judecată, la nivel național, s-a constatat existența unei practici neunitare. Au fost identificate hotărâri definitive pronunțate de alte curți de apel, din analiza cărora rezultă că, în problema juridică anterior expusă, s-au conturat două opinii:

  1. Într-o primă orientare, s-a apreciat că judecătoria este competentă să soluționeze acțiunile având ca obiect anularea dispozițiilor de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar pe domeniul public al municipalității, chiar și în situația în care nu se contestă ori nu este întocmit un proces-verbal de contravenție.
  2. În cea de-a doua orientare, s-a apreciat că tribunalul este competent să soluționeze acțiunile având ca obiect anularea dispozițiilor de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar pe domeniul public al municipalității, chiar și în situația în care nu se contestă ori nu este întocmit un proces-verbal de contravenție, conform dispozițiilor art. 10 alin. (1), art. 8 alin. (1) și art. 2 alin. (1) lit. c) și f) din Legea nr. 554/2004.

Ministerul Public apreciază că prima orientare de jurisprudență este în litera și spiritul legii, judecătoria fiind competentă să soluționeze acțiunile având ca obiect anularea dispozițiilor de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar pe domeniul public al municipalității, chiar și în situația în care nu se contestă ori nu este întocmit un proces-verbal de contravenție. Pentru aceste motive, în temeiul dispoziţiilor art. 517 din Codul de procedură civilă, procurorul general Alex Florența solicită admiterea recursului în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii în problema de drept sesizată.

spot_img

Articole recente

Conferința Națională Extraordinară a Mediatorilor a decis că noul Consiliu de Mediere va fi ales la 6 septembrie 2025

La București, a avut loc sâmbătă, 14 iunie 2025, Conferința Națională Extraordinară a Mediatorilor, un eveniment de referință pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie