Ministerul Public a solicitat, în data de 27 iulie 2020, Înaltei Curți de Casație și Justiție să judece un Recurs în Interesul Legii (RIL), în materie civilă, vizând următoarea problemă de drept ce formează obiectul dosarului nr.1372/1/2020 al ICCJ: „dacă (,) comunicarea informaţiilor de interes public în format electronic se realizează contra cost sau gratuit”.
Procurorul general Gabriela Scutea solicită astfel admiterea Recursului în Interesul Legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov și pronunțarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea și aplicarea unitară a legii în problema de drept sesizată. În RIL se propune ca termen pentru depunerea raportului data de 31 iulie 2020, iar ca termen de judecată data de 14 septembrie 2020.
În această problemă de drept s-au conturat următoarele opinii: astfel, într-o primă orientare jurisprudenţială, s-a considerat că, furnizarea informaţiilor de interes public în format electronic se face fără plata costurilor de copiere (sau de scanare) conform art. 9 alin. (1) din Legea nr.544/2001 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât principiul fundamental al accesului liber şi neîngrădit al oricărei persoane la informaţiile de interes public obligă autorităţile să organizeze compartimente pentru relaţii publice şi să arhiveze electronic documentele de interes public; într-o a doua opinie jurisprudenţială, s-a considerat că, furnizarea informaţiilor de interes public în format electronic fără plata costurilor de copiere (sau de scanare) conform art. 9 alin. (1) din Legea nr. 544/2001, poate fi solicitată doar în situaţia în care autoritatea sau instituţia publică deţine deja informaţia în format electronic (prin afişare pe pagina de internet proprie sau prin existenţa unor evidenţe în sistem informatizat), întrucât doar în această situaţie comunicarea în format electronic a respectivelor informaţii nu implică niciun fel de costuri şi sunt întrunite „condiţiile tehnice necesare”.
Procurorul general Gabriela Scutea apreciază că a doua orientare jurisprudenţială este în litera şi spiritul legii. Motivele care stau la baza acestei aprecieri pot fi vizualizate aici.