Ministerul Justiției vrea să modifice condițiile de acordare a despăgubirilor pentru prejudiciile suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu
- Popescu Nicu
- mai 9, 2022
Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre a Guvernului privind condițiile de acordare a despăgubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, însoţit de Nota de Fundamentare. Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București sau pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro până la data de 15.05.2022. Consultarea publică se va încheia la data de 4.06.2022.
Potrivit Notei de fundamentare, proiectul de act normativ urmărește clarificarea aspectelor legislative privind dreptul la despăgubiri de care beneficiază judecătorii şi procurorii pentru riscurile ce implică îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu. Proiectul de act normativ stabilește modalitatea, condițiile și procedura de acordare a acestor despăgubiri. Despăgubirile menționate mai sus nu se acordă dacă la producerea prejudiciului a concurat fapta judecătorului sau procurorului săvârșită dintr-o culpă gravă astfel cum este definită de prevederile art.16 alin.(3) teza a-II-a din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, cu modificările și completările ulterioare. Despăgubirile reglementate de hotărâre constau în acordarea unor sume de bani judecătorului, procurorului sau, în cazul decesului, acordate familiei acestuia, pentru acoperirea prejudiciilor cauzate.
Toate cheltuielile acoperite
Astfel, după cum se arată în proiectul de HG, în cazul în care integritatea corporală sau sănătatea judecătorului sau procurorului sunt afectate, despăgubirea acordată va acoperi toate cheltuielile legate de:
- a) asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice sau private din ţară;
- b) cazare şi masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică sau privată din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie;
- c) medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive;
- d) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică sau privată din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie, atât pentru judecătorul sau procurorul care a suferit o afectare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.
Compensație de 15.000 euro, pe lângă despăgubire
În afara despăgubirii, judecătorii și procurorii au dreptul şi la acordarea unei compensații, acordată integral, o singură dată, fără a afecta alte drepturi, indemnizaţii sau despăgubiri la care este îndreptăţit judecătorul sau procurorul. Cuantumul compensaţiei se stabileşte în limita a a 15.000 de euro, în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită.
Despăgubire minimă de 50.000 euro în caz de deces
În situația producerii decesului judecătorului sau procurorului, se acordă o despăgubire în sumă egală cu indemnizaţia brută de care magistratul a beneficiat în ultima lună de dinaintea producerii evenimentului înmulțită cu numărul de luni în care ar fi beneficiat de această indemnizaţie, de la data decesului până la pensionare, dar nu mai mică de 50.000 de euro, calculată în lei la cursul stabilit de Banca Naţională a României, la data plăţii. Despăgubirile acordate nu se impozitează.

- iulie 1, 2022
INTRĂM ÎN VACANȚĂ! NE REVEDEM ÎN TOAMNĂ!
