Ministerul Justiției vrea să introducă o nouă infracțiune în Codul Penal: Operațiuni cu instrumente de plată fără numerar
- Teo Dumitru
- octombrie 20, 2020
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și pentru dispunerea altor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor și a contrafacerii în legătură cu mijloacele de plată fără numerar și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr.123 din 10 mai 2019 a fost publicată Directiva (UE) 2019/713 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind combaterea fraudelor și a contrafacerii în legătură cu mijloacele de plată fără numerar și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/413/JAI a Consiliului (denumită în continuare Directiva non-cash). În urma procesului de evaluare și analiză efectuat de Ministerul Justiției, respectiv a consultării inter-instituționale, a rezultat necesitatea, pentru o transpunere completă de Directivei non-cash, a modificării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, respectiv necesitatea introducerii unor dispoziții legale exprese (care interesează, spre exemplu, includerea unor dispoziții interpretative, asistența victimelor persoane juridice, stabilirea unui punct național de contact, etc).
Articolul 251: Operațiuni cu instrumente de plată fără numerar
Una dintre principalele prevederi vizează introducerea unei noi infracțiuni în Codul penal – art. 251 (Operațiuni cu instrumente de plată fără numerar).
Având în vedere că Directiva non-cash impune incriminarea unor fapte neprevăzute de legea penală română în vigoare, art. 251 urmărește sancționarea deținerii în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar furat sau obținut pe nedrept, precum și dobândirea pentru sine sau pentru altul, prin primirea, însușirea, cumpărarea sau ca urmare unei operațiuni, precum transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar furat sau obținut pe nedrept. În egală măsură, art. 251 cuprinde și incriminarea săvârșirii unor acte pregătitoare furtului sau obținerii pe nedrept a unui instrument de plată electronică, respectiv obținerea unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, sau a oricăror alte mijloace concepute cu scopul de a servi la furtul sau obținerea pe nedrept a unui instrument de plată electronică. Sub aspect procesual penal, competența de efectuare a urmăririi penale cu privire la această infracțiune nou introdusă va aparține Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Art. 251 alin. (1) asigură transpunerea în legislația internă a prevederilor art. 4 lit. c) din Directiva UE („posesia în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar material, furat sau însușit pe alte căi ilegale”) și ale art. 5 lit. c) din Directivă („deținerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar nematerial, obținut pe căi ilegale, contrafăcut sau falsificat, cel puțin în cazul în care originea ilegală este cunoscută la momentul deținerii instrumentului”). Potrivit proiectului de lege, fapta va fi sancționată în mod similar art. 250 Cod penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani având în vedere periculozitatea sporită a acesteia, ce rezultă din săvârșirea unei infracțiuni premisă contra patrimoniului și intenția făptuitorului de a utiliza în mod fraudulos instrumentul de plată fără numerar astfel obținut.
Prevederile propuse pentru art. 251 alin. (2) asigură transpunerea în legislația internă a prevederilor art. 4 lit. d) din Directivă („achiziția în folosul propriu sau al unei alte persoane, inclusiv primirea, însușirea, cumpărarea, transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuirea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar material, furat, contrafăcut sau falsificat”). De asemenea, prevederea de la alin. (2) urmărește și transpunerea prevederilor art. 5 lit. d) din Directivă („achiziția în folosul propriu sau al unei alte persoane, inclusiv vânzarea, transferul sau distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar nematerial obținut pe căi ilegale, contrafăcut sau falsificat”). Potrivit proiectului de lege, fapta va fi sancționată, în mod similar art. 250 Cod penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani având în vedere periculozitatea sporită a acesteia, ce rezultă din săvârșirea unei infracțiuni premisă contra patrimoniului și intenția făptuitorului de a dobândi, cumpăra, vinde, sau pune la dispoziție în vederea utilizării în mod fraudulos instrumentul de plată fără numerar astfel obținut.
Alin. (3) al art. 251 introdus în Codul penal prin prezentul proiect de lege urmărește transpunerea în legislația internă și a prevederilor art. 7 din Directivă, conform cărora „Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că producerea, achiziționarea în folos propriu sau al unei alte persoane, inclusiv importul, exportul, vânzarea, transportul sau distribuția, sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv sau a unui instrument, a unor date informatice sau a oricăror alte mijloace concepute în principal sau adaptate special în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile menționate la articolul 4 literele (a) și (b), la articolul 5 literele (a) și (b) sau la articolul 6, cel puțin atunci când sunt săvârșite cu intenția ca aceste mijloace să fie folosite, se pedepsește ca infracțiune.” Potrivit proiectului de lege, fapta va fi sancționată, în mod similar alineatelor precedente ale art. 2501 Cod penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani având în vedere periculozitatea sporită a acesteia, ce rezultă din executarea unor acte premergătoare săvârșirii unei infracțiuni contra patrimoniului care are ca obiect material instrumentul de plată fără numerar. Astfel, proiectul de lege propune introducerea art. 251 în Codul penal care va avea următorul cuprins:
„Art. 251. – Operațiuni cu instrumente de plată fără numerar
(1) Deținerea în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar, furat sau obținut pe nedrept se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Dobândirea pentru sine sau pentru altul, prin primirea, însușirea, cumpărarea sau ca urmare unei operațiuni, precum transferul, importul, exportul, vânzarea, transportul, distribuirea sau punerea la dispoziție în vederea utilizării frauduloase a unui instrument de plată fără numerar furat sau obținut pe nedrept se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Fabricarea, primirea, deținerea, transmiterea, dobândirea pentru sine sau pentru altul, importul exportul, vânzarea, transportul, distribuția sau punerea la dispoziție a unui dispozitiv, instrument, date informatice, echipamente, inclusiv hardware sau software, sau a oricăror alte mijloace cu scopul de a servi la furtul sau obținerea pe nedrept a unui instrument de plată fără numerar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”
Mai multe despre acest subiect, aici.



