Ministerul Justiției vrea ca structura de suport în România a Parchetului European să funcționeze în cadrul DNA

Exclusivitate

Ministerul Justiţiei a lansat pe circuitul de avizare interministerială un proiect de lege pentru înfiinţarea structurii de suport în România a Parchetului European, care va fi stabilită în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Documentul face referire, printre altele, la statutul procurorului european delegat, respectiv, al procurorului european, dar cuprinde şi dispoziții privind competența instanțelor de judecată.

Proiectul face referire şi la relaționarea celor două instituții în condițiile păstrării independenței și autonomiei funcționale a fiecăreia, precum şi la normele de competență a instanțelor învestite cu cauze care pot face obiectul Parchetului European.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că “proiectul de lege își propune să asigure sprijinul operațiunilor Parchetului European în România prin DNA, păstrând în același timp independența DNA și funcționalitatea sa pentru propriile anchete. E un proiect echilibrat. El trebuie adoptat cât mai repede, pentru a avea disponibil cadrul normativ românesc în paralel cu operaționalizarea la nivel european. La fel procedează și celelalte state membre ale Uniunii Europene. Proiectul “EPPO” a parcurs etapa dezbaterii publice și se află de câteva zile pe circuitul de avizare, inclusiv CSM, urmând sa fie înaintat ulterior Guvernului.

În ceea ce priveşte Legile justiției, Cătălin Predoiu a precizat că acestea se află încă în lucru şi vor fi lansate în dezbatere publică până la finalul acestei luni. Ministerul Justiției intenţionează să organizeze largi consultări cu asociațiile profesionale ale magistraților, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO etc, înainte ca pachetul legislativ să fie transmis CSM, unde, de asemenea, vor avea loc discuții pe marginea lui.

foto: ec.europa.eu

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie