Ministerul Justiției dă asigurări că plata onorariilor avocaților din oficiu va fi efectuată în condiții normale, fără întârzieri

Exclusivitate

Ministerul Justiției a înaintat o adresă Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) în care se precizează că plata onorariilor avocaţilor din oficiu, urmează a fi efectuată în cursul lunii decembrie 2020, în condiţii normale, fără a se înregistra eventuale restanţe.

În document se afirmă că Ministerul Justiţiei a întreprins toate diligenţele, solicitând Ministerului Finanţelor Publice efectuarea modificării prevederilor bugetare cu luarea în considerare a sumelor necesare, în conformitate cu prevederile art. 48 alin.(2), lit. a) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare. “Prin adresa nr.489650/09.12.2020, Ministerul Finanţelor Publice a transmis aprobarea modificării prevederilor bugetare, astfel încât Ministerul Justiţiei a fost în măsură să repartizeze toate resursele financiare ordonatorilor secundari de credite pentru care ministrul justiţiei are calitatea de ordonator principal de credite, conform solicitărilor transmise de aceştia”, se mai precizează în adresa semnată de Elena Petrașcu, secretar general al Ministerului Justiției.

Anterior, UNBR anunțase, la sfârșitul lunii trecute, că a înaintat o scrisoare premierului Ludovic Orban și ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în care le cerea să întreprindă toate demersurile necesare pentru a asigura fondurile bugetare corespunzătoare achitării onorariilor avocațiale pentru prestațiile din oficiu.

UNBR afirma că „a luat act de informările barourilor din țară, în conformitate cu care, Ministerul Public, prin diversele structuri teritoriale, a anunțat că sumele prevăzute în bugetul statului cu destinația plății onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale s-au epuizat sau sunt pe cale să se epuizeze, înregistrându-se restanțe la plata onorariilor din oficiu”.

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie