Ministerul Justiției a anunțat miercuri, 27 noiembrie 2024, că l-a selectat pe judecătorul Claudiu Andrei Rus ca magistrat de legătură al României în Regatul Spaniei. Claudiu Andrei Rus ocupă un post de judecător la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție din aprilie 2018. El este absolvent al Facultății de Drept a Universității Ecologice din București. Claudiu Andrei Rus s-a remarcat printr-o serie de decizii controversate, potrivit publicației G4Media.ro.
La selecția organizată de Ministerul Justiției fuseseră înscrise alte două persoane: Grecu Ruxandra, judecător la Curtea de Apel București și Motoi Constantin Daniel, judecător la Judecătoria Sectorului 4. La precedenta procedură de selecție, derulată în 2021, Ruxandra Grecu a fost persoana selectată pentru postul de magistrat de legătură al României în Regatul Spaniei. Printre cei 8 candidați de atunci s-a numărat și judecătorul Motoi Constantin Daniel.
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) din OUG nr. 123/2007, magistraţii de legătură sunt selectaţi pe baza unui concurs de dosare, care să ateste o experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale, şi a unui interviu. Pentru a fi numită magistrat de legătură în Regatul Spaniei persoana selectată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
• Este cetăţean român, cu domiciliul în România;
• Este judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor şi procurorilor;
• Cunoaşte la un nivel avansat (scris, vorbit) limba spaniolă,
• Are o vechime în magistratură de cel puţin 12 ani;
• Are experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală şi civilă.
Magistratul de legătură în Regatul Spaniei îşi desfăşoară activitatea la Madrid, în cadrul Ministerului spaniol al Justiţiei. Potrivit prevederilor art.3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2007, „magistratul de legătură îndeplineşte orice activitate menită să favorizeze şi să accelereze, în special prin stabilirea de contacte directe cu serviciile competente şi cu autorităţile judiciare ale statului gazdă, toate formele de cooperare judiciară în materie penală şi civilă, după caz; magistratul de legătură român desfăşoară şi activităţi destinate să asigure funcţiile de schimb de informaţii şi de date statistice, cu scopul de a favoriza cunoaşterea reciprocă a sistemelor juridice, a băncilor de date juridice, precum şi relaţiile dintre profesiile juridice din cele două state.” Mandatul persoanei selectate este de 3 ani şi va începe la o dată ulterioară finalizării procedurii de selecţie. Magistratul de legătură are dreptul la paşaport diplomatic pe durata misiunii în străinătate şi beneficiază în statul în care este trimis de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice al cărei stagiu corespunde vechimii deţinute în magistratură.