Ministerul Dezvoltării va plăti cheltuielile de judecată, după ce a pierdut un litigiu vechi de 7 ani cu Complexul Hotelier Gorjul SA

Exclusivitate

În 2016, reclamanta S.C. Complex Hotelier GORJUL S.A, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (fostul Minister al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice) a solicitat Curții de Apel Craiova anularea procesului verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanțelor bugetare nr.64570/12.07.2016, emis de MDRAP -Direcția Constatare şi Stabilire Nereguli-Serviciul Constatare şi Stabilire Nereguli, prin care a fost aplicată reclamantei aplicat o corecţie financiară în cuantum de 1.461.511,19 lei, precum și a Deciziei emisă de șeful Autorității de Management din MDRAP, prin care a fost respinsă contestația administrativă formulată de reclamantă.

Între MDRAP prin ADR Sud Vest Oltenia şi reclamantă fusese încheiat contractul de finanţare având ca obiect acordarea finanţării nerambursabile pentru implementarea proiectului nr. SV/16/5/5.2/10/10.12.2008, cod SIMS 3792, intitulat „Modernizare Complex Hotelier Gorj”. Prin procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare, încheiat la data de 12.07.2016 de MDRAP-Direcţia Constatare Nereguli şi Stabilire Nereguli -ADR, s-a reţinut că reclamanta, beneficiarul finanţării, a închiriat pentru activităţi de comerţ, respectiv unui magazin Carrefour, în perioada de sustenabilitate a proiectului, spaţiul în care s-a desfăşurat proiectul, respectiv locul aferent extinderii de restaurant finanţată prin proiect, ceea ce ar contraveni prevederilor art. 18 alin. 10) şi alin. 13) din contractul de finanţare, astfel că a aplicat clauzele contractuale privind rezilierea contractului de finanţare şi a aplicat o corecţie financiară în cuantum de 1.461.511,19 lei. Conform menţiunilor din procesul verbal contestat, consemnate de rejust.ro, controlul a fost efectuat prin verificare documentară. Prin contestația administrativă formulată de reclamantă în condițiile art. 47 din OUG nr. 66/2011 și prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a contestat realitatea mențiunilor din procesul verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare, menţiuni reluate și în decizia de soluționare a contestației, susținând în esență reclamanta faptul că suprafața construită cu finanțare din fonduri nerambursabile asigurate prin contractul de finanțare nr. 693/15.04.2010 nu a fost închiriată, așa cum a reținut pârâtul, fiind închiriate doar suprafețe care nu au făcut obiectul contractului de finanțare.

După ce litigiul, care a ajuns și la rejudecare, în martie anul trecut, Curtea de Apel Craiova a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Admite acţiunea formulată de reclamanta SC Complexul Hotelier Gorjul SA în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice). Anulează Decizia nr. 291/14.09.2016 emisă de Şeful Autorităţii de Management pentru POR din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Procesul verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare nr. 64570/12.07.2016 emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice -Direcţia Constatare şi Stabilire Nereguli-Serviciul Constatare şi Stabilire Nereguli-POR. Obligă pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (fost Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi fost Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene) la plata sumei de 29.550 lei cheltuieli de judecată către reclamanta S.C. Complexul Hotelier Gorjul S.A.. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând să fie depusă la Curtea de Apel Craiova. Pronunţată astăzi 23.03.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Soluția a fost atacată de MDRAP cu recurs, iar litigiul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Recent, judecătorii instanței supreme au tranșat definitiv disputa, veche de 7 ani:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul formulat de pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei împotriva sentinţei nr. 75 din 23 martie 2022 a Curţii de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Obligă recurentul-pârât Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei la plata către intimata-reclamantă Complex Hotelier Gorjul S.A. a sumei de 8.330 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 13 septembrie 2023.
spot_img

Articole recente

ONRC: accesul la Registrul beneficiarilor reali (RBR) este asigurat oricui poate demonstra un interes legitim, cu condiţia înregistrării online şi a plăţii tarifului aferent

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a publicat săptămâna trecută o INFORMARE referitoare la noile condiții de acces la...

Mai multe articole din aceeași categorie