Agenţia de Dezvoltare Economică din Varna (Varna Economic Development Agency – VEDA) este o asociație non-profit, non-guvernamentală, înregistrată pentru a funcționa în folosul public. Este situată pe teritoriul districtului Varna din Bulgaria. Agenția a fost înființată în 1997 în cadrul programului comun al Municipiului Varna și USAID pentru a sprijini promovarea dezvoltării economice regionale.
Agenția de Dezvoltare Economică din Varna (VEDA) a fost partener al Institutului Georgian pentru Afaceri Publice (GIPA) în proiectul cu acronimul AgroNet, primind finanţare UE (92% din costurile proiectului prin intermediul programului românesc) din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Autoritatea de Management a Programului Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre” şi finanţare de la bugetul de stat bulgar (8%), în baza unui contract de cofinanţare naţională cu Ministerul român al Dezvoltării.
La data de 29.04.2022 s-a întocmit Raportul oficial privind neregula nr. 470, în temeiul căruia s-a emis informaţia referitoare la neregula înregistrată din partea AN/PCN către Autoritatea de Management, în care s-a menţionat dispoziţia încălcată (art. 61 din Regulamentul UE), data primei informaţii care a condus la suspiciunea de neregulă (11.11.2021), suma care ar fi fost plătită eronat dacă neregularitatea nu ar fi fost descoperită de către Autoritatea de Management (30.239,92 euro), respectiv suma totală de recuperat, din care partea comunitară era de 27.820,72 euro.
Acesta a fost contextul în care, în octombrie 2022, reclamanta Varna Economic Development Agency a chemat în judecată pe pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice Şi Administraţiei. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată inițial pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal la data de 07.10.2022, declinată ulterior spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamanta, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, a formulat cerere de chemare în judecată solicitând ca prin hotărârea pe care o va pronunţa instanţa să se dispună:
- Constatarea faptului că utilizarea sumei de 27.824,90 euro pe care pârâta o solicită spre restituire este efectuată de reclamantă în mod legal şi nu încalcă dispoziţiile art. 61 din Regulamentul UE aşa cum în mod greşit susţine pârâta;
- Constatarea caracterului eligibil al cheltuielilor privind suma de 27.824,90 euro;
- Constatarea faptului că pârâta aplică reclamantei în mod neîntemeiat o corecţie financiară de 27.824,90 euro;
- Obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate pentru purtarea prezentului litigiu.
Un an mai târziu, în decembrie 2023, instanța de fond a pronunțat prima soluție în acest litigiu:
- Solutia pe scurt: 1. Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei. 2. Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. 3. Prezenta hotărâre poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, potrivit art. 20 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, conform art. 490 C.pr.civ. 4. Prezenta hotărâre se va comunica părţilor, în copie, conform art. 427 C.pr.civ. 5. Pronunţată astăzi, 22.12.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
După ce Agenția de Dezvoltare Economică din Varna a formulat recurs, litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel București care, la sfârșitul lunii trecute, a pus capăt acestei dispute româno-bulgare:
- Solutia pe scurt: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 30.09.2024.