Ministerul Culturii, obligat să emită un aviz, pozitiv sau negativ, referitor la proiectul imobiliar Kiseleff 45-45A, unde se afla o copie în miniatură a clădirilor de la Versailles

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri, 21 septembrie, recursul formulat de Ministerul Culturii în procesul în care instituția se judecă cu avocata Lucia Cherecheș și societatea comercială Residence Kiseleff 45 SRL:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Ministerul Culturii împotriva sentinţei nr. 1425 din 14 octombrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 septembrie 2022.

Anterior, instanța de fond, Curtea de Apel București, hotărâse, în octombrie anul trecut, „să oblige pârâtul Ministerul Culturii să emită un aviz pozitiv sau negativ, după caz, privind cererea reclamantelor Lucia Cherecheș și Residence Kiseleff 45 SRL din data de 21.08.2020, referitoare la emiterea avizului pentru lucrarea „Imobil de locuinte – extindere subsol, modificari interioare si exterioare pentru corpul 1 (C1) al cladirii aflata in curs de executie conform autorizatiei de construire nr. 260/2019 amplasat în Bucureşti, Şos. Kiseleff 45”, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei”.

Potrivit Hotnews.ro, care a urmărit acest subiect, Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 4 septembrie 2014 un PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), care prevedea construirea unor blocuri cu trei etaje pe Șoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, în locul grădinilor demolate ulterior, în februarie 2015. Proiectul a obținut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu, două case construite în perioada interbelică urmau să fie păstrate, iar blocurile să fie construite în spatele lor, pe terenul pe care erau amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deși terenul pe care urma să fie ridicate clădirile figura că spațiu verde. Pe lângă faptul că era spațiu verde, terenul se află în zona protejată Averescu și zona de protecție a mai multor clădiri monument istoric. Planul Urbanistic de Detaliu, atacat în instanță de Primăria Sectorului 1 și de Asociația Salvați Bucureștiul, a fost ulterior anulat printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București.

Nicușor Dan, pe atunci președintele Asociației Salvați Bucureștiul, declara că autorizația de demolare pentru bazin și anexe, emisă de Primăria Municipiului București, era ilegală întrucât nu avea un aviz valabil de la Ministerului Culturii. Mai multe informatii despre acest subiect, aici. 

spot_img

Articole recente

NE REVEDEM MARȚI, 6 IUNIE 2023!

Suntem în mini-vacanță. Ne revedem marți, 6 iunie 2023!

Mai multe articole din aceeași categorie