Membrii fondatori ai „Partidului Antifraudă Român Unit” înving procurorul de ședință și conving judecătorii să accepte înființarea formațiunii

Exclusivitate

În martie anul acesta, cei 3 membri fondatori ai „Partidului Antifraudă Român Unit”  – Cioroianu Ilie Marius, Cioroianu Daniela și Rus Elisabeta Alexandra – au cerut Tribunalului București să dispună înregistrarea formațiunii şi înscrierea acesteia în Registrul Partidelor Politice.

Reprezentantul Ministerului Public – un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București – a solicitat respingerea cererii de înfiinţarea a partidului, apreciind că nu au fost întrunite condiţiile de fond şi de formă prevăzute de Legea partidelor. Astfel, procurorul a apreciat că denumirea aleasă pentru partid încalcă dispoziţiile Constituţiei României cu privire la separarea puterilor în stat, putându-se crea confuzie la nivelul cetăţenilor cu privire la denumirile anumitor instituţii ale statului – Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF, Departamentul pentru lupta antifraudă din cadrul Guvernului etc. În opinia Ministerului Public, consemnată de rejust.ro,  inclusiv abrevierea denumirii partidului a cărei înfiinţare este solicitată – „PARU”  – este extrem de similară cu abrevierea denumirii unui alt partid deja înregistrat – „PAR” – Partidul Agricultorilor din România. De asemenea, prin statut, formațiunea nu prevede doar obiective politice, ci la art. 1 pct. 10, acesta se substituie organelor abilitate ale statului, şi sunt încălcate şi prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 14/2003.

În replică, petenții au arată că denumirea partidului cuprinde doar un cuvânt – Antifraudă – şi nu copiază integral denumirea vreunei instituţii a Statului Român. În plus, s-a mai arătat că argumentele privind abrevierea denumiri partidului nu sunt întemeiate, apreciindu-se că există multe partide cu denumire abreviată identică sau care preiau în parte denumiri similare cu cele ale unor instituţii ale statului, fără a fi de natură a se crea confuzie. De asemenea, referitor la programul politic al partidului, s-a menționat că scopul său este de tragere la răspundere a persoanelor vinovate numai prin intermediul instituţiilor statului, în conformitate cu legea.

La data de 9 aprilie 2024, instanța de fond a admis cererea, dând liber la înregistrarea formațiunii şi înscrierea acesteia în Registrul Partidelor Politice:

  • Solutia pe scurt: Admite cererea privind pe petentul PARTIDUL ANTIFRAUDĂ ROMÂN UNIT, prin membrii fondatori CIOROIANU ILIE MARIUS, CIOROIANU DANIELA şi RUS ELISABETA ALEXANDRA. Acordă personalitate juridică „Partidului Antifraudă Român Unit”. Dispune înregistrarea partidului şi înscrierea acestuia în Registrul Partidelor Politice. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare care se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 09.04.2024.

Ministerul Public a atacat soluția la Curtea de Apel București. La sfârșitul lunii trecute, instanța de apel a soluționat definitiv cauza:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă.Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 30.05.2024.
spot_img

Articole recente

Surpriză pentru DNA: foști șefi ai Spitalului Obregia au scăpat de pedepse la apel, după ce la fond au fost condamnați pentru contracte cu...

La începutul anului 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de...

Mai multe articole din aceeași categorie