Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să-i dea dreptate lui Marian Vanghelie în procesul în care inspectorii de la Agenția Națională de Integritate (A.N.I.) au cerut confiscarea de la fostul primar al Sectorului 5 a sumei de 787.246, 45 de lei (aproximativ 180.000 de euro).
- Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de reclamanta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 273 din 29 iulie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 7 aprilie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
La instanța de fond, Curtea de Apel București, avocații lui Marian Vanghelie au reușit să-i convingă pe judecători să admită excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere privind confiscarea diferenţei constatate între averea dobândită şi veniturile realizate de către pârâtul Vanghelie Marian Daniel, în cuantum de 787.246,45 lei şi să respingă acest capăt de cerere, ca inadmisibil. În consecință, instanța a respins cererea reclamantului A.N.I., ca neîntemeiată.
A.N.I. a susținut că pârâtul Marian Vanghelie nu putea justifica, cu veniturile obținute din exercitarea funcției publice, achiziționarea în anul 2008 a unui apartament situat în centrul Capitalei, cu suma de 225.000 Euro. Apărătorii fostului primar al sectorului 5 au reușit să demonstreze judecătorilor că banii cu care a fost cumpărat respectivul apartament proveneau dintr-un împrumut restituit în parte de către o rudă a fostului edil. Susținerile au fost probate prin declarațiile unor martori, audiați de Comisia de cercetare a averilor, coroborate cu declarațiile de avere ale fostului primar.
Concluzia judecătorilor, consemnată de rolii.ro, a fost următoarea: „având în vedere că atât art. 44 alin. 8 din Constituție, cât și art. 8 alin. 3 din Legea nr. 176/2010 consacră prezumția caracterului licit al averii, Curtea constată că, în prezenta cauză reclamanta A.N.I. nu a răsturnat această prezumție în ceea ce privește diferențele semnificative cu care a sesizat Comisia de cercetare a averilor”.
Agenția Națională de Integritate constatase existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate de către Marian Vanghelie în aprilie 2013, iar Comisia de Cercetare a Averilor de pe lîngă Curtea de Apel București, prin Ordonanța nr. 3/17.12.2014, a dispus clasarea cauzei în ceea ce privește sesizarea A.N.I. Disputa dintre A.N.I. și Marian Vanghelie, care a ajuns până pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a debutat în mai 2015.
foto: wikipedia.org