Managerul de la „Ana Aslan” a scăpat de condamnarea primită pentru pretinsa fraudare a proiectului cu fonduri UE „Anotimpuri la borcan”

Exclusivitate

Judecătorii Curții de Apel București au decis să o achite pe Anca Elena Ştefan, managerul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Capitală, de acuzația de fraudare a unui proiect cu fonduri europene, faptă ce ar fi fost comisă pe când era șefa unui ONG – Asociaţia React:

  • Solutia pe scurt: Decizia penală nr.1002/A din 15.05.2023 – În baza art.421 alin.1 pct.2 lit.a C.proc.pen. admite apelul declarat de apelanta-inculpată Ştefan Anca Elena, împotriva sentinţei penale nr.1466 din data de 29.12.2021 pronunţate de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în dosarul nr. 35303/3/2020, desfiinţează în integralitate sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: În baza art.16 alin.1 lit.b teza întâi C.proc.pen. achită pe inculpata Ștefan Anca Elena (date) pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.182 alin.1 din Legea 78/2000 întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării cauzei în primă instanţă şi în apel, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia procurorului şi părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 15.05.2023.

Anterior, șefa Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” fusese condamnată în decembrie 2021 de Tribunalul Bucureşti la pedeapsa de 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani,  pentru săvârşirea infracţiunii de „schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. (faptă din perioada 29.03.2016-16.12.2016).  Inculpatei i s-a aplicat atunci și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 1 (un) an.

Acuzațiile DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2014, între inculpată, la data faptei președinte al asociației React și Autoritatea de Management – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M. – P.O.S.D.R.U) s-a încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect proiectul „Anotimpuri la borcan”, cu o valoare totală de 6.250.616 lei. Obiectivul general al proiectului l-ar fi constituit dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea a 12 structuri de economie socială în cadrul cărora vor fi create și menținute locuri de muncă sustenabile pentru persoane vulnerabile (60 de locuri de muncă).

În acest context, în perioada martie – decembrie 2016, deși a știut că are obligația să returneze către Autoritatea de Management banii necheltuiți de către entitățile create (în total 430.052 lei), inculpata ar fi schimbat destinația acestor sume de bani folosindu-le în alt scop, cea mai mare parte fiind transferată în conturile sale și ale fostului său concubin. Prejudiciul, în valoare de 430.052 lei, produs în maniera descrisă mai sus, a fost integral recuperat, au mai susținut procurorii DNA.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie