Justnews.ro

Curtea de Apel București a pronunțat zilele trecute sentința definitivă într-un caz ce depășește puterea de înțelegere a unei ființe umane: o mamă a asistat indiferentă la bătaia soldată cu decesul copilașului său de 1 an și 7 luni, aplicată timp de zeci de minute de concubinul deranjat că micuțul plângea.

Pedepse drastice

Astfel, marți, 15 noiembrie 2022, judecătorii au decis să o condamne pe Păunescu Daniela Mariana la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea unei infracţiuni de violenţă în familie în varianta normativă a lovirilor sau altor violenţe și la pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Instanța a contopit cele două pedepse de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani închisoare stabilite prin decizie şi a aplicat pedeapsa cea mai grea la care se adaugă un spor obligatoriu de 1 an, urmând ca inculpata să execute în regim de detenție pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Judecătorii au mai hotărât să aplice inculpatei pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a drepturilor părinteşti şi a dreptului de a fi tutore sau curator pe o perioadă de 5 ani ce va fi executată după executarea pedepsei principale. De asemenea, instanța a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpată pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic al acesteia.

Pe de altă parte, judecătorii au hotărât să reducă pedeapsa principală aplicată inculpatului Şerbănică Stelian pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie în varianta normativă a omorului de la 14 ani, așa cum stabilise inițial instanța de fond, Tribunalul Călărași, la 11 ani de închisoare. Și inculpatului i se va interzice ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a drepturilor părinteşti şi a dreptului de a fi tutore sau curator pe o perioadă de 5 ani, ce va fi executată după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.  Judecătorii au mai stabilit ca inculpații să fie obligați să plătească în solidar persoanei vătămate – tatăl biologic al copilului – suma de 100.000 lei, reprezentând daune morale cauzate prin săvârşirea infracţiunilor pentru care inculpaţii au fost condamnaţi.

Îl bătea zilnic pe copil fiindcă o deranja

La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, Păunescu Daniela Mariana s-a mutat, împreună cu fiul său minor în vârstă de 1 an şi 7 luni, la domiciliul concubinului său, cu care începuse o relație. În perioada scursă până la momentul decesului copilașului ( 29 septembrie 2021)  femeia îşi petrecea ziua împreună cu fiul său minor în timp ce concubinul mergea la muncă pe raza altei localităţi, revenind la domiciliu seara. Inculpata nu a fost agresată fizic de către pe parcursul celor două săptămâni cât a locuit la acesta, conform declarațiilor celor doi, făcute în fața anchetatorilor. În toată această perioadă, fără a fi de faţă alte persoane, mama  i-a provocat copilului mai multe leziuni pe corp (procedând la lovirea peste mâni şi picioare cu băţul şi la legarea braţul drept, leziuni ce ar fi necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale, respectiv i-a produs zgârierea cu corp dur pe coapsa dreaptă, leziuni ce ar fi necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale), aspecte constatate prin raportul de necropsie (din care reiese că leziunile au fost create cu câteva zile anterior decesului) şi justificate, în parte, de către inculpată prin corecţii fizice aplicate zilnic minorului.  O parte din urmele de pe corpul minorului au fost văzute atât de concubinul său, când revenea seara acasă, cât şi de tatăl concubinului în momentul în care copilul a mers în vizită la el cu câteva zile anterior decesului.

Îi dădea copilului alcool

În decursul acelei perioade de două săptămâni, între cei doi au izbucnit certuri ce au avut la bază în principal faptul că mama nu se ocupa de minor, petrecându-şi timpul ,,pe telefon”, lăsându-l pe acesta să plângă şi nemâncat până la reîntoarcerea de la muncă a concubinului său. În plus, anchetatorii au constatat ulterior că deşi minorul refuza să mănânce, dormea mai mereu, prezentând o stare vizibilă de disconfort şi sănătate precară, mama nu s-a prezentat deloc cu el la medic şi nici nu a anunţat salvarea punându-i în pericol dezvoltarea fizică şi mentală. De altfel, prin raportul de necropsie, s-a stabilit că sângele recoltat de la minor avea o alcoolemie de 0,03 gr/mie, fapt ce denotă, odată în plus, regimul de viaţă urmat de minorul de 1 an și 7 luni.

L-a lovit violent zeci de minute fiindcă plângea

În seara zilei de 29.09.2021, plânsul frecvent al copilului şi faptul că nu voia să mănânce l-au enervat pe concubin, care, încurajat şi de atitudinea delăsătoare a mamei, a decis să îi aplice minorului în vârstă de 1 an şi 7 luni, aflat deci la o vârstă mult prea fragedă pentru a riposta, o succesiune de lovituri, respectiv o palmă peste cap în timp ce se afla pe oliţă în holul locuinţei, ce a avut ca efect lovirea acestuia cu capul de perete din spatele său, apoi o a doua lovitură peste nas, urmată de aplicarea unei noi lovituri cu nuiaua peste picior, iar după ce copilul s-a ridicat de pe oliţă şi a vrut să iasă din casă, o nouă lovitură cu palma a copilului ce l-a proiectat în tocul uşii de la intrare, provocând căderea acestuia în stare de inconştienţă. Anchetatorii au mai stabilit că inculpatul chiar dacă a observat că minorul sângera în zona feţei după primele lovituri aplicate cu palma, a continuat să-l lovească până când acesta a rămas inert.  Conform raportului de necropsie între traumatismul cranio-cerebral şi deces a existat o legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată.

Indiferentă la bătaia aplicată copilului său

Anchetatorii au remarcat ulterior că, deşi mama a văzut, fie prin geamul dormitorului, fie direct din hol, loviturile aplicate timp de mai multe zeci de minute copilului de către concubinul său, conform propriei declaraţii, aceasta a avut o atitudine pasivă, neintervenind între cei doi nici fizic, nici verbal prin strigarea unui vecin care să îi vină în ajutor şi nici prin apelarea la serviciul de urgenţă 112, deşi s-a aflat permanent în preajma telefonului.

În fața judecătorilor, atât concubinul cât și mama copilașului au recunoscut în totalitate faptele imputate şi şi-au însuşit toate probele administrate de procuror încă din faza de urmărire penală.

Alte articole