Lupul pus paznic la oi / Cum a încasat 4 ani și 6 luni de pușcărie un polițist șpăgar din Giurgiu, ce lua mită de la cei pe care trebuia să-i controleze

Exclusivitate

Agentul şef de poliţie T.F. își desfășura activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județeană Giurgiu – Serviciul Ordine Publică și coordona activitatea pe linie de silvicultură la nivelul Inspectoratului.

Lupul, pus paznic la stână

În exercitarea atribuțiilor de serviciu, prevăzute în fișa postului, polițistul efectua controale periodice (cel puțin o dată pe an) la operatorii economici care depozitează, transportă și comercializează material lemnos în zona de competență. Aceste acțiuni și controale le executa împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere București, în baza Planului Comun de Acțiune (I.G.P.R.-Garda Forestieră) ,,Scutul Pădurii”. La nivelul IPJ Giurgiu, se întocmeau planuri de acțiune pe linie de silvicultură, în care erau menționate data și zonele în care urmau a fi efectuate controalele la operatorii economici ce comercializează material lemnos. Planurile de acțiune erau întocmite chiar de T.F. și aprobate de inspectorul-șef al I.P.J. Giurgiu. Pentru aducerea la îndeplinire a activităților planificate, polițistul solicita sprijinul inspectorilor din cadrul Gărzii Forestiere București și stabileau data, ora și locul unde urmau să se întâlnească (de regulă în apropierea operatorilor economici ce urmau fi controlați), fără a le indica însă și operatorii economici. Ulterior, T.F. prelua echipa de control din cadrul Gărzii Forestiere București din locul stabilit și se deplasau împreună la punctele de lucru ale operatorilor economici indicați de polițist pentru efectuarea controalelor. Practic, prin această modalitate, T.F. era cel care selecta operatorii economici ce urmau a face obiectul controalelor mixte.

Cum „lucra” polițistul

Acesta a fost contextul în care agentul șef principal de poliție T.F. a pretins și primit sume de bani și foloase (material lemnos – cherestea pentru construcții și lemne de foc) de la administratorii unor societăți comerciale, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu și efectuarea controalelor periodice la depozitele societăților. În urma unor denunțuri, menționate în rechizitoriul consemnat de rejust.ro, procurorii au intrat pe fir. După punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică au fost identificați și audiați apoi administratorii unor societăți comerciale, despre care au rezultat indicii că i-au oferit bani și foloase agentului de poliție T.F., în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Materialul lemnos, primit cu titlu de mită, era valorificat de inculpat în interes personal. Polițistul prelua mai întâi ,,comanda” de la beneficiari, asigurându-i că le va vinde materialul lemnos la prețuri mult mai mici decât cele practicate pe piață, apoi pretindea și primea materialul lemnos de la administratorii unor depozite de material lemnos din zona de competență, cu titlu gratuit, invocând ,,onorarea unor obligații”. Întrucât polițistul pretindea materialul lemnos cu titlu gratuit, pentru a nu se înregistra în evidențe aceste operațiuni, generatoare de obligații fiscale, le solicita administratorilor să nu elibereze avize de însoțire, bonuri sau facturi fiscale. Practic, prin acest demers, polițistul i-a determinat pe administatori să încalce legea și să comită contravenții la regimul silvic, privind comercializarea și transportul materialelor lemnoase, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, deși chiar el era cel însărcinat să constate astfel de încălcări ale dispozițiilor legale, conform atribuțiilor de serviciu prevăzute în fișa postului. Mai mult, agentul șef principal de poliție T.F. i-a și avertizat pe unii administratori de depozite de material lemnos cu privire la activitățile de control ce urmau a fi desfășurate la sediul societăților, pentru a remedia încălcările mai grave ale legislației silvice și a limita consecințele.  În plus, în perioada martie-aprilie 2021, polițistul a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale foloase cu titlu gratuit (2 metri cubi de cherestea), pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor din cadrul Gărzii Forestiere, în scopul de a urgenta acordarea avizului de funcționare pentru un deposit de material lemnos deschis de societate. Polițistul a și intervenit atât la directorul Gărzii Forestiere București, cât și la funcționarul care îndeplinea procedura de verificare și acordare a avizului de funcționare.

Trimis în judecată

Agentul de poliție T.F. a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (20 acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 C.pen., rap. la 7 lit. c din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen., rap. la 7 lit. c din Legea 78/2000 și divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată (4 acte materiale). Alături de el, în același dosar, a fost trimisă în judecată o altă persoană, pentru dare de mită.

La termenul de judecată din data de 14 iulie 2021, ulterior citirii în extras de către grefierul de şedinţă a actului de sesizare a instanței, judecătorul i-a întrebat pe cei doi inculpaţi dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, aducându-li-se la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10) Cod procedură penală. În urma răspunsului afirmativ al acestora, s-a procedat la ascultarea inculpaţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 375 din Codul de procedură penală, cererile fiind admise apoi de către instanţă. Prin urmare, în cursul judecăţii nu au fost administrate alte probe în referire la situaţia de fapt, cauza fiind soluţionată pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor în circumstanţiere depuse de inculpaţi. În consecință, pedepsele ce vor fi aplicate vor fi reduse cu o treime, ca efect al reținerii în beneficiul inculpaților a cauzei de atenuare a răspunderii penale prev. de art. 396 alin. (10) din Codul de procedură penală.

Pedepsele

În noiembrie anul trecut, Tribunalul Giurgiu a decis să-i aplice inculpatului T.F. trei pedepse cu închisoarea, în cuantum de 4 (patru) ani pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, 3 (trei) ani pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi 1 (un) an pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Judecătorul a contopit apoi pedepsele stabilite în cauza dedusă judecăţii şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 (patru) ani închisoare la care a adăugat un spor de 1 (un) an şi 4 (patru) luni reprezentând o treime din celelalte pedepse stabilite, în final inculpatul urmând a executa o pedeapsă rezultantă de 5 (cinci) ani şi 4 (patru) luni închisoare. În baza art. 45 alin. (2) din Codul penal, instanța a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) din Codul penal, respectiv a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii-poliţist- şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 (cinci) ani, pedeapsă ce se va executa după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Celălalt inculpat a primit pedeapsa de  2 (doi) ani de închisoare. Instanța mai dispus confiscarea specială de la inculpatul T.F. a sumei de 41.120 lei, reprezentând contravaloarea materialului lemnos primit în mod necuvenit.

După ce sentința a fost atacată cu apel, dosarul a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București. Zilele trecute, instanța a pronunțat hotărârea definitivă, reducîndu-i fostului polițist T.F. (în prezent pensionar) pedepsele aplicate. În final, acestuia i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care s-a adăugat un spor de 1 an, reprezentând o treime din celelalte pedepse stabilite, în final acesta urmând a executa o pedeapsă rezultantă de 4 (patru) ani și 6 (șase) luni închisoare.

 

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie