Luna viitoare începe a doua etapă a sesiunilor de formare pe tema investigării infracțiunilor motivate de ură și a promovării drepturilor persoanelor LGBTI

Exclusivitate

Asociația Accept și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție derulează 16 sesiuni pentru formarea a 160 de procurori și 160 de polițiști pe tema investigării infracțiunilor motivate de prejudecată și a promovării drepturilor persoanelor LGBTI ( acronimul pentru ‘lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex’). Potrivit unui comunicat al Parchetului General, sesiunile de formare sunt organizate în cadrul proiectului „Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI: implementarea jurisprudenței CEDO privind orientarea sexuală şi identitatea de gen” cu scopul de a îmbunătăți punerea în aplicare a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a recomandărilor Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) din cadrul Consiliului Europei, prin dialog cu instituțiile abilitate și sprijinirea acestora în construirea unui cadru eficient de implementare a hotărârilor CEDO referitoare la orientarea sexuală și identitatea de gen.

Primele zece sesiuni de formare comune pentru procurori și polițiști s-au desfășurat în perioada octombrie – decembrie 2022, iar următoarele șase vor avea loc în perioada februarie – aprilie 2023, formatori fiind psihologi, procurori și experți de drepturile omului. Aceste sesiuni au rolul de a facilita înțelegerea de către specialiștii din instituțiile de aplicare a legii a nevoilor și problemelor specifice cu care se confruntă victimele LGBTI ale infracțiunilor motivate de ură, prejudecățile și stereotipurile care însoțesc deseori în mentalul societății membrii acestei comunități, precum și de a ușura familiarizarea cu aplicarea unor metode eficiente de identificare și investigare a acestor infracțiuni.

Proiectul este implementat de Asociația ACCEPT în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada decembrie 2021 – noiembrie 2023. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 937.819 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală.

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie