Lucia Hossu Longin a pierdut și apelul în procesul de calomnie cu istoricul Mădălin Hodor şi revista „22”

Exclusivitate

În 2018, Lucia Hossu Longin, cunoscuta realizatoare de televiziune a seriarului documentar „Memorialul Durerii”,  l-a dat în judecată pentru calomnie pe istoricul Mădălin Hodor, angajat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, după ce acesta a acuzat-o, într-un articol publicat în revista „22”, că ar fi colaborat cu Securitatea comunistă.

Pretențiile

Realizatoarea Lucia Hossu Longin solicitase instanței:

  • să se constate caracterul ilicit al articolului de presă apărut în iulie 2018 în Revista 22, varianta tipărită, precum si pe website-ul revista 22.ro, sub numele „De ce n-au mai fost „utili” Ion Cristoiu și Lucia Hossu Longin pentru Securitate?”
  • să se interzică paratei GDS, în calitate de editor al Revistei 22, pârâtului Mădălin Hodor si pârâtei Ioachim (Pora) Andreea în calitate de autor al articolului si respectiv redactor-sef al Revistei 22 să mai publice in viitor articole de presă, fotografii sau înregistrări de orice fel cu privire la petentă și să fie obligați la retragerea articolului menționat;
  • obligarea pârâților, în solidar, la plata sumei de 200.000 euro, plătibili in RON la cursul BNR din ziua plații, reprezentând daune morale pentru incalcarea dreptului la viața privata constând in atingerea adusa demnității, integrității, onoarei si reputației reclamantei prin articolul de presa menționat mai sus;
  • obligarea pârâților să publice, în integralitate, pe cheltuiala proprie, hotărârea pronunțată in prezenta cauză, după cum urmează: în sumarul imediat următor al revistei tipărite ce va apărea după rămânerea definitivă a hotărârii, pe site-ul revista 22, la adresa la care a apărut articolul menționat, timp de o lună de la data rămânerii definitive a hotărârii, care sa fie poziționată înaintea textului articolului defăimător, sub sancțiunea plății de daune moratorii pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii;
  • plata cheltuielilor de judecată.

Soluțiile judecătorilor

La doi ani după apariția articolului incriminat, în iulie 2020, instanța de fond – Tribunalul București – a respins cererea ca neîntemeiată și a obligat-o pe reclamanta Lucia Hossu Longin la plata către pârâtul Hodor Mădălin Vasile a sumei de 3.000 lei şi la plata către pârâtul Grupul pentru Dialog Social a sumei de 3.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorarii de avocat. Judecătorul a argumentat că a existat o bază factuală suficientă pentru publicarea articolului în cadrul revistei 22 și respectiv postarea acestuia în mediul online, iar prin raportare la conținutul redat, acesta s-a înscris în exercițiul normal al dreptului la exprimare, informațiile prezentate reprezintând abordarea jurnalistică a unei teme de interes general. Pe cale de consecință, instanța a apreciat că nu se poate atrage răspunderea delictuală a pârâților câtă vreme articolul publicat nu poate fi calificat ca faptă ilicită.

Nemulțumită de soluție, Lucia Hossu Longin a atacat-o la Curtea de Apel București. Zilele trecute, instanța de apel a pronunțat soluția sa în acest dosar, care însă nu este definitivă:

  • Solutia pe scurt: Resping apelul, ca nefondat. Obligă apelanta la plata către intimaţii-pârâţi Hodor Mădălin Vasile, Ioachim Andreea şi Grupul pentru Dialog Social a cheltuielilor de judecată, în cuantum de 3.000 lei pentru fiecare, reprezentând onorariu de avocat . Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti,Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Pronunţată azi, 01.03.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. 
spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie