Lovitură de teatru: ÎCCJ răstoarnă decizia Curții de Apel Constanța în bătălia cu ANI dusă de fostul șef al Serviciului de Ambulanţă Constanța

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, la sfârșitul lunii ianuarie, soluția definitivă în disputa dintre Agenția Națională de Integritate și Laurenţiu Bădescu, fost manager general al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa:

  • Detalii soluţie: Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 215 din 10 noiembrie 2022 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi rejudecând cauza, respinge cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 30 ianuarie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Instanța de fond – Curtea de Apel Constanța – îi dăduse dreptate fostului șef al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, anulând, în urmă cu doi ani, Raportul de evaluare nr.24630/G/II/26.05.2022 emis de Agenţia Naţională de integritate.

Laurențiu Bădescu era acuzat de inspectorii de integritate că s-a aflat în conflict de interese administrativ după ce, în perioada exercitării mandatului de manager general al SAJ Constanţa (13 aprilie 2018 – 13 aprilie 2021), ar fi semnat mai multe acte administrative cu privire la încadrarea soţiei sale la Compartimentul de formare profesională a personalului medical şi auxiliar din cadrul SAJ Constanţa, aceasta obţinând, în perioada 2019 – 2021, venituri din salarii în sumă totală de 799.297 lei. În comunicatul dat publicității în 10 august 2022, se arăta că Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Laurenţiu Bădescu a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de serviciu a semnat acte administrative prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia sa.

Potrivit legislației, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie