Liderul spiritual al MISA a pierdut procesul cu Cancan, care publicase informații care i-ar fi lezat demnitatea vestitului ”Guru”

Exclusivitate

În data de 15.12.2019, pe site-ul www.cancan.ro, jurnalistul Cristian Blănuță a publicat articolul “O adeptă MISA a rupt tăcerea! Îl acuză pe „Guru” Bivolaru că a dezvirginat-o la 15 ani”.  În iulie 2020, întrucât considera că articolul respectiv conținea informații neadevărate care i-au lezat reputaţia şi demnitatea, reclamantul Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), i-a chemat în judecată pe pârâții Cristian Blănuță, SC Ideal Business Team SRL și SC Gandul Media Network SRL la Tribunalul București. Gregorian Bivolaru cerea instanței să constate caracterul ilicit al afirmațiilor referitoare la reclamant făcute în cadrul articolului respectiv, să oblige pârâții la plata în solidar a sumei de 10.000 (zece mii) euro, cu titlu de despăgubiri morale, reprezentând echivalentul prejudiciului care i-a fost cauzat, să oblige pârâții să publice pe cheltuiala lor hotărârea pe care o va pronunța instanța în cazul în care va admite prezenta acțiune şi să oblige pârâţii la plata în solidar a cheltuielilor de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

După ce în februarie 2022, instanța de fond a respins cererea reclamantului ca nefondată, acesta a atacat-o cu apel, la Curtea de Apel București. Și această instanță a apreciat că pretențiile reclamantului sunt neîntemeiate, așa că, în noiembrie 2022 a respins apelul ca nefondat.  După cum se arată în motivarea soluției, consemnată de rejust.ro, judecătorii au apreciat că nu se putea afirma că jurnalistul a actionat cu rea-credință, caci scopul articolului a fost de a arăta pericolul real si actual la care se pot expune minorii care aderă la organizații de acest tip si care pot ajung subiecte ale unor astfel de abuzuri sexuale. Astfel, instanța a reținut că, prin articolul în discuție, jurnalistul a acționat responsabil la publicarea articolului, că a făcut dovada unei minime baze factuale (declarațiile a două persoane, precum și faptul că reclamantul a fost condamnat în primă instanță pentru o faptă similară celor redate cu ghilimele în articol), așa că nu s-au depășit limitele libertății de exprimare, astfel cum acestea rezultă din prevederile art. 30 din Constituția României și ale art.10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În opinia judecătorilor, articolul incriminat a contribuit în sine, cu o doză suficient de însemnată, la o dezbatere de interes general si nu a făcut altceva decât să informeze cititorii cu privire la un subiect de interes public general.

După ce nu și-a găsit dreptatea nici la instanța de fond, nici la cea de apel, Gregorian Bivolaru a mers mai departe, la instanța supremă, unde dosarul a ajuns în februarie 2023. Doar de un singur termen de judecată, cel din 2 noiembrie 2023, au avut nevoie judecătorii completului 10 de la Secția I Civilă, Băldean Denisa Livia, Truțescu Cristina și Zeca Dorina, pentru a soluționa definitiv acest dosar:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 1952: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Bivolaru Gregorian împotriva deciziei civile nr. 1754A din 22 noiembrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Definitivă.
spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie