La CAB se judecă apelul din dosarul DNA al firmei Atifco, ce a livrat sărmanilor din România, în 2013, miere contrafăcută din Bulgaria, plătită de UE

Exclusivitate

Magistrații Curții de Apel București au început recent judecarea apelului din dosarul în care procurorii DNA au trimis în judecată firma ATIFCO Fine Food S.R.L și pe administratorul acesteia, egipteanul Atef Elsaid Abdelaziz ElKeleini, pentru că au livrat sărmanilor din România, în 2013, miere contrafăcută provenită de la firma OBERON-X Ltd Bulgaria, în cadrul unui contract încheiat cu APIA și finanțat printr-un program UE de ajutorare a persoanelor cele mai defavorizate din România (PEAD). Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 iunie 2024.

In februarie anul acesta, instanța de fond – Tribunalul București – a pronunțat soluția sa în acest dosar, trimis în instanță abia în 2020, la 7 ani de la izbunirea scandalului. Astfel, cei doi inculpați – ATIFCO Fine Food S.R.L. și Atef Elsaid Abdelaziz ElKeleini – au fost achitați de acuzația de evaziune fiscală, pe motiv că fapta nu există. De asemenea, Tribunalul a dispus încetarea procesului penal în ceea ce priveşte pe inculpați pentru săvârşirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, faptă ce a produs consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. (două acte materiale) și art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. În schimb, a fost admisă acţiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A) iar cei doi inculpați au fost obligați în solidar la plata către aceasta a sumei de 2.270.616,71 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligaţiile accesorii, de la scadenţă şi până la executarea integrală a debitului principal.

Faptele

S.C. ATIFCO FINE FOOD S.R.L., administrată de Atef Elsaid Abdelaziz ElKeleini, a încheiat cu A.P.I.A. contractul de furnizare nr. 128/08.08.2013, ce avea ca obiect furnizarea de miere ambalată în recipiente de 0,250 kg, în cadrul aplicării Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din România (PEAD). Obiectul contractului a constat în furnizarea cantităţii de 751,253 tone de miere polifloră, achiziţionate de pe piaţa comunitară din mijloacele financiare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Valoarea totală a contractului de furnizare era de 12.271.357,15 lei, inclusiv TVA. În caietul de sarcini se arăta că ”mierea furnizată va respecta condiţiile de calitate, ambalare şi inscripţionare”, respectiv caracteristicile fizico – chimice, pe care trebuie să le îndeplinească produsul ”miere polifloră”.

Prin adresa nr. 3216/11.10.2017, A.P.I.A. a transmis către D.L.A.F. o notă în cuprinsul căreia s-a menţionat că, în data de 10.10.2013, la recepţia produsului miere lot 46, s-a constatat că, din punct de vedere organoleptic, mierea livrată în ambalaj de plastic nu este omogenă. Ca urmare, s-a dispus oprirea distribuirii cantităţilor aflate în depozite, precum şi efectuarea de inspecţii cu prelevare de probe. S-a descoperit astfel că produsul necorespunzător era etichetat, la solicitarea inculpatei Atifco Fine Food SRL, drept „miere polifloră” ( miere naturală), deşi în proporţie covârşitoare, produsul furnizat era honey product (un produs non-apicol tip miere, respectiv un sirop de glucoză).

Astfel, în Nota de fundamentare nr. 9614.01.2014, întocmită de către reprezentanții APIA și menționată în motivarea sentinței, consemnată de rejust.ro,  s-a precizat că ”în urma analizării derulării contractului de furnizare miere polifloră, până la data de 10.10.2013, a fost livrată cantitatea de 537,804 tone”. Prin procesul-verbal de constatare a neregulilor, încheiat la data de 25.02.2019 de către A.P.I.A, s-a constatat că „din cantitatea de 537.804 kg miere, s-a retras şi s-a înlocuit cantitatea de 398.804 kg, iar cantitatea de 139.007,250 kg, care nu a întrunit în totalitate cerinţele de calitate, nu s-a returnat şi nici nu a fost înlocuită, motiv  pentru care a fost plătită și o penalizare în valoare de 90.204,17 lei, reprezentând 0,05% conform contractului încheiat”. Contravaloarea cantităţii de 139.007,250 kg de miere nelivrată era de 2.270.616,71 lei, prejudiciu ce nu a fost recuperat și care este revendicat în instanță de către APIA.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie