La CAB, AUR își joacă ultima șansă de a mai câștiga o dispută cu o fostă vice-preşedinte PMP, devenită jurnalistă la postul B1 TV

Exclusivitate

La Curtea de Apel București a început, la sfârșitul lunii trecute, judecarea recursului în procesul în care Ioana Felicia Constantin a fost chemată în judecată, în februarie 2022, de către conducerea Partidului Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR). Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 26 septembrie 2024.

Ioana Felicia Constantin este fost vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară, formațiunea fondată de Traian Băsescu, care a renunțat la politică în mai 2022, optând pentru presă (ea fiind şi absolventă de jurnalism). După cum a relatat Paginademedia.ro, Ioana Constantin moderează, începând cu 23 mai 2022, talk-show-ul Politica zilei, difuzat de B1 TV, de luni până vineri.

Conducerea AUR a cerut Judecătoriei Sectorului 1 să o oblige pe Ioana Felicia Constantin la ștergerea mai multor postări de pe Facebook, la publicarea unei dezmințiri, a deciziei din acest dosar, precum și la plata unor daune morale de 100.000 de lei. Potrivit publicației G4Media.ro, în motivarea acțiunii depusă pe 7 februarie 2022, reclamanta AUR susține că, începând din ianuarie 2021, Ioana Felicia Constantin a demarat ”o campanie de denigrare și calomniere a Partidului Alianța pentru Unitatea Românilor, atât în cadrul emisiunilor la care a participat, prin postările realizate pe rețele de socializare, cât și prin opiniile transmise prin intermediul interviurilor acordate unor publicații de presă”. În motivarea demersului, AUR o acuza pe Constantin de ”susțineri publice mincinoase” care ”au depășit limitele dreptului la liberă exprimare” și au produs partidului ”grave daune de imagine”.

În noiembrie 2022, instanța de fond a pronunțat o primă sentință în acest dosar:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea ca neîntemeiată. Obliga reclamanta la plata către pârâta a sumei de 3570 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 1 București. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, azi, 29.11.2022.

În motoivarea consemnată de rejust.ro, judecătorul a apreciat că afirmaţiile contestate de către reclamant, și anume faptul că este un partid pro rus, că membrii de partid sunt fanii Moscovei, că sunt promovați de canale rusești, că promovează propaganda rusă și dezinformarea, nu au natura unor afirmaţii factuale, ci a unor judecați de valoare, întrucât vizează o opinie personală a pârâtei, și nu anumite împrejurări de fapt care puteau fi verificate în prealabil. În opinia instanței, afirmaţiile făcute de către pârâtă se suprapun peste o bază factuală, respectiv declararea co-președintelui AUR, George Simion, persoană indezirabilă, având interdicție de a intra în R.Moldova, propunerea acestui partid pentru funcția de prim ministru a lui Călin Georgescu, persoană de notorietate cunoscută cu afinități pro ruse, precum și promovarea/ preluarea de articole de presă de către canale media rusești. Instanța a constatat că acestea sunt informații publice ce se găsesc disponibile la o simplă căutare în spațiul online, iar instanța le apreciază suficiente pentru a aprecia că pârâta a avut o bază factuală pentru afirmațiile sale, contrar susținerilor reclamantului.

Conducerea AUR a atacat sentința cu apel, care a fost soluționat un an mai târziu, de către Tribunalul București:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată cererea de apel. Obligă apelantul-reclamant la plata către intimata-pârâtă a sumei de 3.570 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată aferente apelului, constând în onorariul de avocat. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 18.10.2023.
spot_img

Articole recente

Curtea de Apel București acceptă un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA, ce fusese respins de instanța de fond

În februarie anul acesta, procurori de la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției au înaintat Tribunalului Bucureşti acordul de recunoaştere...

Mai multe articole din aceeași categorie