La aproape 20 de ani de la parafarea unei asocieri eșuate, Castel Film și RA-APPS se bat în continuare în justiție pe resturile afacerii „Complex Pacea” din Snagov

Exclusivitate

În octombrie 2003, S.C. CASTEL FILM S.R.L. și Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” – RA APPS  încheiau un contract de asociere în participațiune, în vederea reabilitării, modernizării si dotării activului COMPLEX PACEA, cu scopul realizării unui parc tematic și de recreere. Cele două părți au covenit atunci ca RA APPS-S.A. Scroviștea să aducă, drept aport pentru realizarea activității economice comune, folosința activului Complex PACEA, în valoare de 1.724.305 USD, fără TVA, iar S.C. Castel Film S.R.L., ca aport pe o perioadă de 4 ani de la semnarea contractului, suma de 4.600.000 USD, fără  TVA, ce reprezenta sursa de finanțare a lucrărilor de investiții. Lucrările de investiții  vizau:

  • realizarea unui hotel de 4 stele (inclusiv dotări) -2.100.000 USD
  • renovarea unui restaurant -800.000 USD
  • amenajarea unei zone comerciale, a unui cinematograf, precum și a unei zone tematice pentru copii- 400.000 USD
  • realizarea unui centru de agrement pe malul lacului – 500.000 USD
  • lucrări de infrastructură (inclusiv sistem de stingere incendii ) – 800.000 USD.

Împărțirea profitului din afacere se realiza în felul următor:

  • RA APPS 30 %;
  • Castel Film SRL 70 %.
Revendicările și retrocedările au pus capac afacerii

Afacerea s-a împotmolit după ce o parte din terenul pe care se realiza investiția a făcut obiectul  unor acțiuni în revendicare, așa că a urmat o perioadă de sistare provizorie a investiției până la  soluționarea  cererilor de retrocedare.  Prin urmare, suspendarea plăților și a investițiilor preconizate au avut drept argument litigiile aflate pe rolul instanțelor. Așa că, pe parcursul derulării contractului, lucrările prevăzute nu au mai putut fi executate, conform graficului asumat de părți prin contractul de asociere.

În consecință, după cum a consemnat rolii.ro, RAA PPS a apelat la instanță, solicitând constatarea rezoluțiunii judiciare a contractului, evacuarea SC Castel Film SRL  din obiectivul de investiții menționat și obligării societății la plata unei sume de bani cu titlu de facturi curente neachitate, daune interese aferente neexecutării obligațiilor asumate și penalități de întârziere aferente calculate până la data plății efective. Suma pretinsă de RA -APPS era de 3.499.055,13 lei, reprezentând  facturi curente in cuantum de 1.279.708,85 lei – începând cu luna aprilie 2008 –   și penalități în valoare de  2.219.346,34 lei, precum si 1.556.822 lei  daune-interese. Castel Fim SRL achitase până atunci către RA-APPS suma de 1.476.066,75 lei.

O nouă rejudecare

Au urmat noi procese, care s-au derulat pe o perioadă lungă de timp, cu soluții când în favoarea uneia dintre părți, când în favoarea celeilalte. Recent, Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis un recurs formulat de RA-APPS, a casat soluția dispusă de Curtea de Apel București și a trimis dosarul la rejudecare:

  • Detalii soluţie: Admite recursurile declarate de reclamanta-pârâtă Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” – RA APPS şi de pârâta-reclamantă CASTEL FILM S.R.L. împotriva deciziei civile nr. 1032 din 5 august 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă. Casează, în parte, decizia atacată şi dispune trimiterea cauzei spre o nouă judecată a apelurilor declarate de reclamanta-pârâtă Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” – RA APPS şi de pârâta-reclamantă CASTEL FILM S.R.L. împotriva sentinţei civile nr. 9973/09.07.2012, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă, în dosarul nr. 29513/3/2009, aceleiaşi instanţe. Menţine dispoziţiile deciziei privind admiterea cererilor experţilor contabil, respectiv fiscal, de majorare, respectiv stabilire onorariu de expert pentru expertiza efectuată în faza procesuală a apelului, după casare şi de obligare a părţilor cauzei, în cote egale, la suportarea acestui onorariu. Respinge recursul declarat de pârâta-reclamantă CASTEL FILM S.R.L. împotriva încheierii din 27 ianuarie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, în dosarul nr. 29513/3/2009*, ca nefondat. Irevocabilă.
spot_img

Articole recente

Liber la înscrierile pentru concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, unde sunt puse la bătaie 140 de posturi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în ședința din 12 martie 2025, organizarea concursului de admitere la...

Mai multe articole din aceeași categorie