La 8 luni de la dezvăluirile Justnews privind monitorizarea lui Clotilde Armand la protestele din 2017, dosarul constituit la DNA este în continuare “in rem”

Exclusivitate

Dosarul constituit la DNA, în baza plângerii formulate de Clotilde Armand după dezvăluirile Justnews privind monitorizarea sa la protestele din 2017, se află în lucru, în sensul în care se efectuează acte de urmărire penală doar cu privire la faptă (“in rem”) – se arată într-un răspuns primit recent de publicația noastră de la Biroul de Informare și Relații Publice al DNA. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă, mai spune DNA, care precizează că nici fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache și nici fostul director general al Poliției Locale a Sectorului 1, Ionuț Deaconu, nu au deocamdată calitatea de suspect sau inculpat în acest dosar.

8 luni de la depunerea plângerii

La sfârșitul acestei săptămâni se împlinesc 8 luni de când Clotilde Armand, pe atunci contra-candidat al primarului Daniel Tudorache la alegerile locale din 27 septembrie, a depus plângere penală la DNA după dezvăluirile făcute de Justnews.

În plângerea penală depusă împotriva primarului Daniel Tudorache și a directorului general al Poliției Locale a Sectorului 1, Ionuț Deaconu, Clotilde Armand solicita procurorilor DNA “cercetarea sus-numiților pentru săvârșirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Clotilde Armand mai afirma, în plângere, că folosirea resurselor materiale ale Poliției Sectorului 1 pentru a o supraveghea, respectiv autovehiculele și carburantul necesar deplasărilor, a resurselor logistice, precum și a resurselor umane, respectiv agenţii de poliţie locală, ”s-a făcut fără a respecta principiile eficienţei, eficacităţii şi economicităţii cheltuirii resurselor, ceea ce constituie o îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor conducătorului Poliţiei Locale a Sectorului 1 de organizare, planificare şi conducere a activităţii instituţiei, scopul urmărit și realizat fiind obţinerea unor foloase necuvenite pentru primarul Tudorache Daniel, şi nu interesul public pe care trebuia să-l deservească instituţia în cauză”. Plângerea penală a candidatului de atunci al USR-PNL la Primăria Sectorului 1 a primit număr de înregistrare și a fost trimisă spre soluționare Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA. De la 13 aprilie 2020, delegat în funcţia de procuror şef al acestei structuri din cadrul DNA este procurorul Paul Dumitriu, un magistrat cu un palmares impresionant în lupta anti-corupție.

Acte de Poliție Politică

Amintim că Justnews a publicat în data de 1 septembrie 2020 o amplă investigație, care arăta cum angajați ai Poliției Locale a Sectorului 1 au fost folosiți, în ianuarie-februarie 2017, pentru a monitoriza participanții la protestele anti-corupție, izbucnite după ce PSD a încercat să modifice legea grațierii și să amendeze, prin Ordonanță de Urgență, Codul Penal, pentru a-l salva pe liderul partidului, Liviu Dragnea. La acele proteste, Clotilde Armand a fost urmărită și fotografiată de către angajați ai Poliției Locale a Sectorului 1, instituție care, într-un comunicat semnat împreună cu Primăria Sectorului 1, a susținut atunci în schimb că „nu a avut lucrători infiltrați în mulțime, că nu a desfășurat activități de culegere de informații și că nu s-au întocmit note informative”.  Mai multe informații aici.

spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie