Justiția dă „Interzis” înființării partidului “Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români” (AFAR)

Exclusivitate

La începutul lunii octombrie a anului trecut, 3 petenți au solicitat înregistrarea în Registrul Partidelor Politice de la Tribunalul București a partidului politic cu denumirea “Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români” (AFAR).  În motivare, petenţii au arătat că sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de Legea partidelor politice nr. 14/2003, pentru a se dispune în acest sens.

Câteva zile mai târziu, formațiunea  “Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor” (AAA) a depus cerere de intervenţie în nume propriu, prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată. În motivarea consemnată de rejust.ro, petenta a arătat că denumirea integrală şi prescurtată a partidului ce se solicită a fi înregistrat – “Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români” şi denumirea integrală a partidului deja înregistrat – “Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor” nu prezintă deosebirile definitorii/clare, generând confuzii atât în rândul electoratului, cât şi în cadrul opiniei publice. Astfel, denumirea partidului ce se cere a fi înregistrat este alcătuită, în cea mai mare parte, din elemente descriptive şi distinctive care aparţin denumirii partidului Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor”, cu menţiunea că s-a folosit sinonimul fermier pentru a înlocui noţiunea de agricultor, sinonim insuficient pentru a da o notă de distinctivitate noului partid. Totodată, denumirea noului partid induce în mentalul colectiv acelaşi obiectiv – promovarea drepturilor antreprenorilor şi agricultorilor, fapt de natură a induce în eroare electoratul AAA. Petenta a menţionat că există un risc de confuzie şi în ceea ce priveşte semnul permanent al noului partid AFAR cu cel al AAA. Semnul permanent al partidului AAA foloseşte un cerc de culoare verde pe un fond alb şi este reprezentat de un cerc care se încadrează într-un pătrat, cercul reprezentând denumirea partidului, iar înăuntrul cercului figurând literele AAA. Partidul care doreşte să-i fie acordată personalitate juridică foloseşte un cerc de culoare verde pe un fundal alb, înăuntrul căruia se plasează literele AFAR de culoare neagră pe fundal alb, iar deasupra s-a inserat un soare stilizat. Soarele stilizat şi culoarea neagră a denumirii prescurtate nu sunt elemente de natură să înlăture confuzia creată. În drept, au fost invocate dispoziţiile din Legea nr. 14/2003, iar în dovedire, petenta a depus un set de înscrisuri.

Potrivit referatului întocmit de Biroul Partide Politice, din verificările efectuate a reieşit faptul că în Registrul partidelor politice aflat la grefa tribunalului, apare înregistrat, la nr. 237, partidul politic Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor – denumirea prescurtată AAA, înființat în baza sentinţei civile din 26.04.2021. Sub acest aspect, tribunalul notează faptul că între denumirea integrală a partidului ce se solicită a fi înregistrat – Alianţa Fermierilor şi Antreprenorilor Români (AFAR) – şi denumirea integrală a unei alianţe politice – Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor (AAA) – există o clară asemănare, putând naşte confuzii în rândul electoratului. În opinia instanței, un partid se distinge prin ideologie, programe, scop si obiective. Odată afirmate acestea pe scena politică, denumirea unui partid sau a unei alianţe politice rămâne întipărită în mentalul electoratului, ideologia respectivei formaţiuni politice fiind asociată de electorat cu denumirea acesteia.

Prin urmare, tribunalul apreciază că înfiinţarea unui nou partid, cu denumire similară cu Alianţa Antreprenorilor şi Agricultorilor, este de natură să creeze confuzie cu privire la legătura dintre aceste două formaţiuni politice, la faptul că elementele care definesc cele două formaţiuni politice ar fi aceleaşi, cu singura deosebire a membrilor fondatori. Tribunalul reţine că prin pronunţarea prezentei hotărâri nu s-a încălcat dreptul constituţional la liberă asociere în partide politice prevăzut de art. 40 alin. 1 din Constituția României, petenţii din prezenta cauză fiind liberi să se asocieze într-un partid politic care să respecte prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României, să urmărească numai obiective politice şi în cadrul căruia să-şi exprime voinţa politică, principiile ce îi guvernează şi doctrina îmbrăţişată, fără însă a se crea riscul producerii unor confuzii pentru electorat. Pentru aceste considerente, constatând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru înregistrarea partidului politic prevăzute de Legea nr. 14/2003, în 27 noiembrie 2023, Tribunalul București a decis să respingă cererea de înregistrare a în Registrul Partidelor Politice a partidului politic cu denumirea “Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români” (AFAR) ca neîntemeiată.

Sentința a fost atacată cu apel, care a fost sloluționată recent la Curtea de Apel București:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţarea azi, 5.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie