Justiția a declarat ca prescrisă cererea soției revoluționarului Dorin Lazăr Maior de a primi despăgubiri de 1.000.000 euro de la Statul Român

Exclusivitate

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Brașov la data de 11.03.2021, reclamanta Maior Florina, în contradictoriu cu pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, a solicitat instanței obligarea pârâtului la plata sumei de 1.000.000 euro, reprezentând 500.000 euro daune materiale și 500.000 euro daune morale. În motivarea consemnată de rejust.ro, Florina Maior, soția lui Dorin Lazăr Maior, liderul Blocului Naţional al Revoluţionarilor, adus recent din Italia în România, pentru a executa o pedepsă cu închisoarea pentru corupție, a arătat că pretențiile sale reprezintă prejudiciul suferit datorită unei erori judiciare, respectiv pentru că a fost supusă unor măsuri preventive privative de libertate, și anume reținere, arest preventiv și arest la domiciliu în perioada 15.10.2015 – 7.05.2016, măsuri care au fost infirmate ulterior prin hotărârea definitivă de achitare pronunțată în 23.07.2020. În ceea ce privește prejudiciul material, acesta constă în contravaloarea salariului reclamantei, pe care aceasta nu a putut să-l încaseze în perioada privării de libertate, iar prejudiciul moral consta în hărțuirea sa în presă, în condițiile în care i-a fost afectată demnitatea, reputația și chiar și siguranța acesteia, prin distorsionarea realității în mass media.

În octombrie 2021, Tribunalul Brașov, prin judecătoarea Erika Ordog, a respins cererea:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii cererii, invocată de către pârât prin întâmpinare. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârât prin întâmpinare. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta Maior Florina, în contradictoriu cu Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, ca fiind prescrisă. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Braşov. Pronunţată azi, 5.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea instanţei.

Judecătoarea brașoveană a explicat că pretenția de a obliga Statul la acoperirea prejudiciului material și moral cauzat de privarea de libertate suferită de reclamantă presupune, potrivit art. 541 alin. 2 C.pr.pen, un termen de prescripție a dreptului la acțiune de 6 luni, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată, precum și a ordonanței sau încheierilor organelor judiciare, prin care s-a constatat eroarea judiciară, respectiv privarea nelegală de libertate. Astfel, termenul special de prescripție de 6 luni a început să curgă de la 23.07.2020 – data pronunțării deciziei de achitare nr. 458 și nicidecum de la data comunicării acelei decizii. În opinia instanței, această concluzie rezultă și din interpretarea simplă gramaticală a disp. art. 541 alin. 2 C.pr.pen, considerentele pentru care instanța penală a ajuns la soluția achitării nefiind relevante sub aspectul îndreptățirii persoanei achitate în folosirea prezentei proceduri speciale de despăgubire îndreptate împotriva statului, din moment ce nu revine instanței civile niciodată să constate caracterul nelegal al măsurilor privative de libertate, iar caracterul nedrept al acestora rezultă dintr-o analiză simplă, respectiv din existența unei soluții de achitare. În concluzie, termenul special de prescripție pentru introducerea acestei cereri s-a împlinit la data de 25.01.2021, iar cererea a fost depusă la data de 11.03.2021.

Soluția a nemulțumit-o pe Florina Maior care a atacat-o la Curtea de Apel Brașov. În mai 2022, instanța de apel a menținut soluția judecătoarei de la Tribunalul Brașov, prin urmare reclamanta a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. La sfârșitul lunii trecute, instanța supremă a soluționat definitiv litigiul:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 2422: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta Maior Florina împotriva încheierii din 08 aprilie 2022 şi a deciziei nr. 876/Ap din 27 mai 2022, ambele pronunţate de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă, în dosarul nr. 1171/62/2021. Cheltuielile procesuale avansate de stat rămân în sarcina acestuia, potrivit art. 19 din OUG nr. 51/2008. Definitivă.
spot_img

Articole recente

„Avocatul de Serviciu”, un proiect al Baroului Brașov menit să ofere îndrumare justițiabililor aflați în incinta instanțelor

Baroul Brașov, în parteneriat cu Tribunalul Brașov, a lansat oficial zilele trecute proiectul „Avocatul de Serviciu”, un demers menit...

Mai multe articole din aceeași categorie